Световни знаменитости, начело с Мик Джагър стартират кампания за спасяването на Венеция

Мик Джагър

Мик Джагър

Знаменитости, сред които фронтменът на "Rolling Stones" Мик Джагър, изразиха гнева си от акостирането на големи круизни кораби във Венеция в открито писмо до италианското правителство.

"Спрете движението на големи кораби в лагуната", се казва в писмото, изпратено на 1 юни.

Водещи артисти от Джагър до германския режисьор Вим Вендерс и шотландската актриса Тилда Суинтън се оплакват от "пълната липса на уважение към едно от най-значимите места на световното наследство" и призовават за създаване на закон за защита на културната идентичност на Венеция.

Отвореното писмо, инициативата за което е на благотворителната организация "Венецианско наследство", критикува още неравнопоставеността между местните жители и туристите в града и призовава за затягане на правилата за отдаване на апартаменти под наем на туристи.

Милиони хора посещаваха Венеция всяка година преди настъплението на пандемията. Круизните кораби, които навлизат в лагуната на града, са причина за напрежение и спорове от години, предава БТА. През март правителството даде зелена светлина на плановете за забрана на навлизането на плавателните съдове в района около центъра на Венеция. Те вече акостират на пристанище извън лагуната.