Световноизвестният японски архитект Кенго Кума пред Фандъкова: Впечатлен съм от културно-историческото наследство на София

Столицата ви е град с голям потенциал

арх. Кенго Кума и Йорданка Фандъкова

арх. Кенго Кума и Йорданка Фандъкова

„Много съм впечатлен от разкритото културно-историческо наследство в центъра на София. Вижда се, че София е град с голям потенциал. Културното многообразие на столицата е интересно представено от забележителните сгради на различни църкви“. Това каза световноизвестният японски архитект Кенго Кума на среща с кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС.
Японският архитект и професор в Токийския университет е за първи път в София и изнесе лекция в Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ). Досега арх. Кенго Кума е проектирал в над 20 държави, носител e на множество престижни международни награди.
Пред своя гост Йорданка Фандъкова посочи, че София има голям шанс да промени своето развитие като зелен град, а оценката на архитект с неговия опит е важна. Фандъкова го покани да участва в журито на архитектурни конкурси и в работата по проекти в града.
По думите на Фандъкова работата за развитие на града изисква сериозно планиране. „Подготвяме изменение на Общия устройствен план на София, което определя пътя на града с ясна визия и цели. Проведохме успешен международен архитектурен конкурс за изграждане на център за съвременно изкуство на мястото на бившата топлоцентрала, като предстои той да бъде реализиран. Обявихме и международен архитектурен конкурс за експониране на културно-историческото наследство на пл. „Света Неделя““, каза също кандидатът за кмет на София. Фандъкова подчерта, че е изключително важна работата с младите архитекти и благодари на арх. Кума, че е отделил време да организира архитектурна работилница в София и да изнесе лекция. За да чуят известния архитект в УАСГ бяха дошли студенти от съседни страни от региона.
На срещата присъстваха и Н. Пр. Масато Ватанабе – посланик на Япония в България, министърът на културата Боил Банов, както и кандидатът за общински съветник от листата на ГЕРБ-СДС арх. Ивайло Петков.
Фандъкова подари на японския архитект книгата „Първа двуезична енциклопедия на София“