Древните Патриарси и архиепископът на Кипър се срещат за руската антиканонична инвазия в Африка

Александрийската Патриаршия предприема контраатака чрез Свещените Канони, отговаряйки на провокативните действия на Москва, която създаде „Екзархия“ в каноничните граници на Древната Църква на Свети Апостол Марко, съобщава doxologiainfonnews.com.

Според ексклузивната информация на  orthodoxia.info Александрийската Патриаршия ще изпрати делегация при Вселенския Патриарх, на когото ще бъде предадено патриаршеското и синодално писмо на Александрийската Църква, която ще поиска от него да свика Синаксис (среща) на предстоятелите с единствена тема – руската инвазия (нахлуване) в Африка.

На този Събор ще бъдат призовани да участват само предстоятелите на Древните Патриаршии на Константинопол, Александрия, Антиохия, Йерусалим, както и Архиепископът на Древната Църква на Кипър, т.е. поместните Църкви, създадени по акривия от Вселенските събори.

Освен това, делегация на Александрийската Патриаршия ще посети също Патриаршиите на Антиохия и Йерусалим, където ще бъде предадено горепосочено писмо, чрез което ще се представи създалата се ситуация в цялата ѝ пълнота. Подобно писмо ще получат и всички останали предстоятели на новите поместни Църкви, създадени по икономия с Томос на Вселенската Патриаршия.

Низвержение за този, който противоканонично стъпи в Африка
Действията на Александрия ще бъдат още по-решителни в случай, че „Екзархът“ на Руската Църква, Епископ Леонид се появи в Африка, за да „обгрижва“ своето „паство“.

Отново според информация на сайта решението на Събора ще предвижда незабавно низвержение на руския епископ и на всеки друг клирик, който нахлуе и извършва свещенодействия в каноничните граници на Александрийската Патриаршия. Също така се очаква да бъдат наложени тежки санкции на африканските клирици, които няма да се върнат в своята канонична Църква.

Важно е да се отбележи, че изчисленията, направени от йерарсите на Александрийската Патриаршия не показва това число клирици, които изброява Руската Църква. Това създава усещане у архиереите на Александрия, че Москва се е обърнала не само към каноничните клирици от Александрийската Патриаршия, но и към низвергнатите от сан православни клирици, както и към клирици от Римокатолическата Църква.

„Валят“ рубли в Африка

В Александрийската Патриаршия винаги са наблюдавали със загриженост развитието на прозилетизма на африканските клирици от страна на Московската Патриаршия. Според информацията Москва им предлага четири пъти повече от това, което получават днес, както и бонуси.