Сводка на войната от 29.03.2023: Подразделението, в което се скатават синовете на руски големци

снимка: VK

снимка: VK

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (ТУК).

”Каскад". За едни е елитно свръхсекретно поделение, за други - просто безопасен начин да се пъчиш с военна униформа, без да рискуваш живота си. Създадено през октомври миналата година, това доброволческо подразделение официално приема в своите редици руски официални лица (депутати, кметове, лидери на партии и сдружения), а понякога и техните синове, които участват в "специалната военна операция". Негов командир е заместник-председателят на комисията по отбрана в Думата Дмитрий Саблин.

Бункерите на Каскад се намират на около 80 км от фронта в Донецка област, а неговите бойци прекарват по-голямата част от времето си пред компютърните екрани: официално, те са оператори на дронове. Това не им пречи да бъдат награждавани за военна "храброст" след няколко седмици служба.

"Идеално място за скатаване на големци и техните синчета, които искат да се изявят във войната, но нямат желание да бъдат дори близо до фронтовата линия", смята Телеграм канала ВЧК-ОПГУ. "По-лесно е да изпратиш чужди деца на война".

Източник: Offnews.bg