Пратиха армия срещу протестиращи български роми край Неапол (ВИДЕО)

Група български роми в италианския град Мондрагоне, северно от Неапол, се разбунтува срещу наложената им от 22 юни изолация заради скока броя на заразени с коронавирус, съобщи агенция АНСА, цитирана от "Дарик". Те излязоха извън т. нар. „червена зона“ в района, което доведе до покачване на напрежението, но силите на реда успяха да върнат обратно нашенците.

49 станаха положителните проби в огнището в жилищния комплекс в Монградоне, известен като „Палаци екс Чирио“, където 4 от 5-те блока се обитават от български граждани, предимно роми. Заразените се транспортират в клиниката Covid Hospital, където 19 души вече са възстановени от инфекцията.

Властите предполагат, че някои от заразените български селскостопански работници са се покрили, за да не загубят работата си.

Президентът на региона Кампания Винченцо де Лука потвърди за армейските части: „Тази сутрин имах среща с министъра на вътрешните работи Лучана Ламорджезе във връзка с „червената зона“ в Мондрагоне. Поисках спешно да се изпратят стотина души от силите на реда, за да гарантират строгия контрол в района. Министърът обяви за изпращането на армейски контингент“.