Министър Тагарев: Оптимизираме ключови процеси в отбраната срещу пропаганда и когнитивно въздействие

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Открихме учебната година във Военна академия "Георги Стойков Раковски" вчера. Споделих, че съм благодарен за възможността да изнеса първата лекция за новата академична година. Цялата лекция можете да прочете на сайта на министерството shorturl.at/akwDZ. А ето и един съществен акцент от това, което предстои в моята работа до края на годината. За да се справим със съвременните предизвикателства, заедно с моя екип сме решени в следващите няколко месеца да направим Стратегически преглед на отбранителната политика. Целта ни е да адаптираме тази политика, като прегледаме и оптимизираме редица ключови процеси". Това написа във Фейсбук военният министър проф. Тодор Тагарев. 

"До края на годината ще фокусираме вниманието си върху следните основни въпроси: набиране, развитие, задържане, освобождаване и социална адаптация на личния състав; развитие на способностите за осигуряване от страна-домакин; изграждане на устойчивост на отбраната в информационното пространство срещу дезинформация, пропаганда и когнитивно въздействие; способности за киберотбрана; привличане на предприятията от българската отбранително-технологична и индустриална база за изграждане и развитие на способности; иновации, научноизследователска и развойна дейност и национално позициониране в европейската и евроатлантическа отбранителна технологична и индустриална база; структура, численост, дислокация, командване и управление на Въоръжените сили; военновременни задачи на публични и частни организации; и др.", казва още министър Тагарев. 

"Всичко това ще ни даде необходимата основа за най-ефективно изграждане и развитие на отбранителните способности и ще ни позволи да постигнем приоритетните цели на управленската програма на правителството в сектор "Отбрана", се казва още в съобщението на проф. Тагарев.