Тагарев: Няма авиация и тежка бронетехника за Украйна

Тодор Тагарев, снимка: БГНЕС

Тодор Тагарев, снимка: БГНЕС

Аз мисля, че само децата, които не гледат телевизия, не са разбрали, че изнасяме боеприпаси за Украйна, поради наложената политика в предни кабинети, и това се правеше полутайно, което изискваше и да има посредници. Моята политика, моето разбиране към момента е, че тогава, когато наши съюзници купуват въоръжение и боеприпаси от български предприятия, и използват посредници, които те са си избрали, на които имат доверие, това ще продължи по същия начин.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпроса на БГНЕС защо не се оповестяват посредниците, тъй като чуждестранната преса многократно писа, че България изнася оръжие за Украйна.

„Тогава, когато става въпрос за продажби, които са с украинско финансиране за украинската армия, тогава ще се постараем да работим директно, да няма посредници, тъй като включването на посредници винаги ни вкарва в една сива зона, което само по себе си създава рискове", добави Тагарев.

В отговор на въпрос на БГНЕС какво цели президентът Румен Радев с антиевропейската реторика и стимулиране на руската пропаганда и можем ли да говорим за някакви зависимости, министърът на отбраната заяви: „Ние с президента сме длъжни по закон и по конституционно устройство да работим заедно по ключови въпроси за нашата отбрана. Институционалното взаимодействие е от критична важност за доброто развитие на нашата отбрана и ако имате такива въпроси, ще ви препоръчам да ги отправите в друга посока."

Тагарев съобщи, че помощта, която ще бъде предоставена на Украйна, не включва авиация и тежка бронетанкова техника, като отказа да коментира повече по този въпрос, тъй като списъкът е поверителен.

По отношение на желанието на ВМЗ-Сопот да разшири производствения си капацитет за производство на боеприпаси 155-милиметрови снаряди (НАТО-вски стандарт), той обясни, че има пълно разбиране от страна на кабинета и върви процес на съгласуване на решение на МС за включване в тази инициатива.

Министърът на отбраната посочи, че тъй като ние не разполагаме със 155-милиметрови боеприпаси, нямаме такова въоръжение, става въпрос за разширяване на капацитета ни и модернизиране на нашия производствен капацитет, за да можем да преминем и към производството на 155-милиметрови снаряди. Тагарев определи това като изключително важно, тъй като и самата армия има планове да преминава на този НАТО-вски стандарт на артилерия. „И по този начин, използвайки и европейско финансиране, ние ще създадем капацитет, който ще бъде използван за боеприпаси за нашата армия, и в същото време ще допринесе за това нашата отбранителна индустрия да запази своята висока конкурентност в тази ниша на малки леки въоръжения и боеприпаси, която ние имаме от десетилетия по наследена специализация“, допълни той и подчерта, че дали ще бъде ВМЗ-Сопот, или друга фирма, „ще видим“.

Тагарев обясни, че на Украйна са необходими много неща – изтребителна авиация, бойни самолети, до бинтове за ранени. „Може да се окаже, че Украйна преди нас оперира F-16“, допълни той.

Министърът на отбраната е категоричен, че ние предоставяме на Украйна неща, с които спазваме нормативите за поддържане на запази за кризисна и най-тежката обстановка, и си оставяме възможност за нормална учебно-бойна подготовка на армията ни. Той е на мнение, че не трябва да рискуваме да видим какво ще стане без поддръжка за Украйна, като отново подчерта, че принципната му позиция е, че вкарването на цяла серия от посредници води до рискове, а от гледна точка на украинците води и до оскъпяване на всичко това, което те купуват от нашата отбранителна индустрия.

Във връзка със структурата, която ще се бори с дезинформацията, Тагарев каза, че е възложил да се мисли за концепция, която ще се обсъжда и ще се мисли как ще се реализира. „До момента трима посланици, много сериозни съюзници, са изразили готовност да ни помагат в изграждане на капацитета за противодействие на дезинформация и вражеска пропаганда“, съобщи още той. /БГНЕС