Тагарев: Трудно е да говорим за увеличаване на армията ни, предвиждаме бойна група край Ямбол

Министърът припомни заплахата на Кремъл: След Украйна, идва ред на България и Румъния, подкрепата за Киев е ключова

Тодор Тагарев, снимка: БГНЕС

Тодор Тагарев, снимка: БГНЕС

"Руската федерация е определена като най-голяма заплаха за сигурността на Алианса". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде БГНЕС.

Тагарев участва в тържествената церемония, на която ще бъдат връчени дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски“ – 2023 на Военна академия „Георги Стойков Раковски". "Ключово значение за стабилността има подкрепата към Украйна", отбеляза той и посочи, че тя е стратегически интерактивна. Тагарев припомни, че заместник-председателят на руската Дума Пьотр Толстой каза, че след Украйна идва ред на Румъния и България. 

"Трудно е да говорим за увеличаване числеността на българската армия. Въпросът не е дискутиран, но при този некомплект от 20%, и може би малко повече вече, е трудно да говорим за увеличаване числеността на българската армия. Въпросът е в утвърдената рамка за личен състав колко души можем да наберем“, каза Тагарев.

Той подчерта, че трябва социален пакет.

„Това, което успяхме да направим в последния момент, е да увеличим заплатите на военнослужещите още тази година. Надявам се, че тази мярка ще помогне донякъде да повишим интереса към службите в армията“, заяви министърът на отбраната, но добави, че това няма да е достатъчно и трябва да се мисли за някакво по-комплексно решение.

Тагарев подчерта, че се предвижда да се създаде инфраструктура за базиране на националната бойна група. „Там трябва да има бригаден щаб, окомплектован на някакво равнище, и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним със съпътстващата летищна инфраструктура, складова инфраструктура, транспортна, комуникации, ако искате и за горива и т.н. Всичко това е важно, за да може да действа една такава бойна група на бригадно ниво“, отбеляза той.

Министърът на отбраната уточни, че това ще бъде направено в района на Ямбол, а за дивизията към момента се обсъжда районът на Горна баня.

Тагарев коментира и дали трябва да ни притеснява второто удължаване на искането за учение на Руската федерация в икономическата ни зона: „Ако остане само с това второ удължаване, няма проблем, но аз в момента не мога да прогнозирам как ще се развият нещата. По принцип в тази зона руските кораби блокират навигацията в Черно море и нормалния трафик на зърно от Украйна към Африка.“

Той обясни, че ситуацията се обсъжда и няма притеснение. „Но тя беше обсъдена и на Северноатлантическия съвет, формат посланици. Всички наши съюзници са наясно с проблема, който създават тези руски действия в Черно море и имат готовност да ни помогнат. Вече, както стана ясно, са готови да инвестират в разузнавателни полети, било то с пилотирани или безпилотни летателни апарати, за да сме наясно с обстановката и тогава, когато е необходимо, ще бъдат взети съответните решения“, каза още министърът на отбраната.

Тагарев заяви, че към момента не е дискутиран въпросът дали се налага повишаване на готовността на българските въоръжени сили.

По отношение на подготовката за преговори с участието и на Украйна, и на други държави за мир, той подчерта, че всички формати и идеи са интересни. „Не виждам как може да има мирно решение, при което Украйна да предаде територии на Русия. Самите украинци няма да го приемат това, така че и ние ги поддържаме в тази тяхна позиция“, коментира още министърът на отбраната.

Адмирал Емил Ефтимов коментира, че това, което се дискутира по отношение на структура, инфраструктура, логистика, потвърди правилността на изводите и на основните направления на работа, които са заложени в стратегическия проект 2020 – 2026 г. „Ние някак си изпреварихме събитията с формиране командването за логистична поддръжка, командването за комуникационна и информационна поддръжка и киберотбрана – тези неща започнаха да дават резултат и ние сме адекватни на обстановката“, заяви той и допълни, че винаги разглежда нещата паралелно – модернизация, повишаване на доходите, само тогава може да бъде направено службата адекватна.

Адм. Ефтимов посочи, че в бюджета има такива неща и онова, което го прави оптимист, е консенсусът в държавата по отношение на развитие на армията и на отбранителните способности. „Имаме възможности да го изградим това нещо. Въпросът е проектиране и изграждане да бъде с адекватни темпове“, обясни той и добави, че все още не е избран бригаден командващ на бригадата. /БГНЕС