Талин бие тревога: НАТО подценява способността на Русия за продължителна война с Украйна

Мартин Херем, командир на естонските отбранителни сили, заяви, че НАТО е подценила способността на Русия да снабдява войната в Украйна и че руското производство на артилерийски снаряди далеч надхвърля европейските усилия, съобщи Bloomberg.

През март 2023 г. Европейският съюз пое ангажимент да достави един милион артилерийски снаряда на Украйна до март 2024 г., но към ноември 2023 г. външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че доставките изостават от графика.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви на 20 януари, че ЕС ще може да произведе около 1,3-1,4 млн. снаряда до края на 2024 г. и ще продължи да увеличава производството "значително" през следващата година.

Херем заяви, че Западът е изчислил, че Русия може да произвежда един милион артилерийски снаряда годишно, но разузнавателните данни сочат, че страната има капацитет да произвежда "многократно повече".

Прогнозите, че руските сили ще достигнат предела на своите ресурси, не са се сбъднали, каза естонския генерал, а НАТО е подценил ресурсите и личния състав, с които Русия разполага.

Поради това новите разузнавателни данни за възможностите на Русия "предизвикаха преоценка сред съюзниците от НАТО".

Русия получава и нови доставки на боеприпаси от чужбина, като според Украйна Северна Корея се е превърнала в най-големия доставчик на оръжие за Русия.

Страната е доставила на Русия около един милион боеприпаси, състоящи се главно от 122- и 152-милиметрови артилерийски снаряди, заяви на 15 януари Вадим Скибицки, представител на военното разузнаване на Украйна.

Украинският военен министър Рустем Умеров заяви на 18 януари, че Русия "значително превъзхожда" войските на Киев в ежедневните артилерийски атаки, като понякога изстрелва 5 до 10 пъти повече снаряди.

На 23 януари НАТО сключи договори за закупуване на около 220 000 155-милиметрови снаряда от името на съюзници, които или ще предадат снарядите на Украйна, или ще ги използват за попълване на собствените си арсенали.

Херем заяви, че макар че възможностите на Русия няма да представляват пряка заплаха за НАТО "днес или утре", Москва може да бъде в състояние да се ангажира с "по-малка по мащаб агресия" срещу държава от НАТО, ако ресурсите ѝ вече не се използват в Украйна./БГНЕС