Танкове, ракети и един намек: какво постигна Зеленски в Европа

Рим, Берлин, Париж, Лондон - за няколко дни украинският президент обиколи столиците на най-големите европейски държави

Британският премиер Риши Сунак с украинския президент Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Риши Сунак с украинския президент Володимир Зеленски. Снимка: Ройтерс

Рим, Берлин, Париж, Лондон. За няколко дни украинският президент Володимир Зеленски обиколи столиците на най-големите европейски държави. Попитан дали Украйна е получила всички нужни оръжия за контраофанзивата, се пошегува: още няколко визити и ще стигнат.

Подобни изказвания може да са преждевременни, но Зеленски получи сериозни обещания в труден момент, важен не само заради планираната контраофанзива срещу Русия. В Киев и на Запад все по-често се говори за риска оръжейната подкрепа от Съединените щати да намалее, докато президентските избори все повече се приближават. А в зависимост от резултата от вота - може би дори още повече.

"Още боеприпаси, по-мощни оръжия на фронта, по-добра защита на народа ни, повече политическа подкрепа", заяви Зеленски във видеообръщение във влака на път за Киев. Какво точно постигна президентът?

Италия: принципни договорки

"Залагаме на победата на Украйна", каза премиерът Джорджа Мелони при посрещането на Зеленски. По думите ѝ Рим ще подкрепя Киев колкото е необходимо.

В първото си пътуване Зеленски говореше за доставки на "оръжия и противовъздушна отбрана", но обявяването им предстои. "Можем да направим добри неща за защитата на небето си", каза той на пресконференцията с Мелони.

Германия: рекорден пакет

Дни преди визитата на Зеленски Германия обяви най-големия досега пакет с военна помощ за Украйна на стойност 3 млрд. евро. Берлин някога бе критикуван, че действа твърде бавно в предоставянето на военна помощ - и особено на танкове и противовъздушна отбрана.

По-късно канцлерът Олаф Шолц, който се срещна със Зеленски, обяви, че в подготвяния пакет влизат артилерия, ракетни системи Iris-T, 30 танка "Леопард 1", над 100 бронирани машини и близо 200 разузнавателни дрона.

Франция: още танкове и бронирани машини

"В следващите седмици Франция ще обучи и въоръжи няколко батальона с десетки бойни машини и леки танкове AMX-10RC", гласеше съвместно изявление на Зеленски и френския президент Еманюел Макрон. Париж подкрепя Киев, като опитва да "отслаби способността на Русия да продължи с незаконната си война в Украйна".

Великобритания: ракети и дронове

Великобритания е важна като втория доставчик на военна помощ за Украйна: 2.9 за миналата година, втора след САЩ, с обещание за сходна сума догодина. Доставени са вече танкове "Чалънджър 2", самоходни оръдия, стотици бронирани машини и други. Близо 15 хил. украински военни са обучени на британска територия. "Това е ключов момент за съпротивата на Украйна срещу ужасна агресивна война, която никой не провокира."

От Лондон дойдоха две съобщения - преди визитата (ракети Stom Shadow с голям обсег, в случая 250 км) и след кацането на държавния глава (британското правителство съобщи, че "в следващите месеци" ще бъдат изпратени стотици дронове с голям обсег на Украйна).

Друг акцент ще е конференцията за възстановяване на Украйна в опит да се набере повече помощ за тежко засегнатата от войната страна по-късно тази година.

Зеленски обаче намекна и че Украйна може скоро да получи изтребители F-16, като добави, че се надява на "много важни" решения с подкрепата на Великобритания. И пресслужбата му обясни, че "коалиция на самолетните" е била обсъдена в Лондон.

По този въпрос часове по-рано Макрон изрази друго мнение: "въпросът за самолетите е малко преждевременен", макар страната да е готова. Все пак Зеленски настоява, че Лондон и Варшава са приели, че ще са част от коалицията. "Сигурен съм, че Франция и други партньори ще се присъединят", каза той.

Каквото и да стане, дори Великобритания (която няма на въоръжение F-16) да се застъпи за даване на изтребители на Украйна, първо ще трябва да бъдат убедени САЩ. Попитан дали позицията им срещу подобна стъпка се е променила, съветникът на Байдън Джон Кърби отговори кратко: "Не."

Публикация на "Дневник" (dnevnik)