Таня Калимерова (Тани) открива днес в галерия „България“ в Рим самостоятелна изложба - рапсодия на форми и цветове

Таня Калимерова

Таня Калимерова

Галерия „България“ в Рим ще отвори днес врати за поредната самостоятелна изложба на известната съвременна българска художничка Таня Калимерова(Тани). Събитието е  организирано от Българския институт за култура в Рим и Техfilart, а куратор на изложбата е Анна Амендоладжине. Културната проява, която е част от 6-то издание на Римската седмица на изкуството, ще бъде открита от посланика на България в Рим Н. Пр. Тодор Стоянов.

Tania-Kalimerova.JPG

Таня Калимерова е родена в България, но от 1980 година живее в Рим. Завършила е консерваторията „Санта Чечилия“, разгръща артистична дейност като лиричен сопран. Наследничка на 5 поколения текстилци, от 1996 год. Тани, заедно със сестра си - известната  майсторка на текстила Маруся Калимерова (починала през 2017 год.), се посвещава със цялата си страст и умения на това изкуство. Участва в многобройни международни изложби, носителка е на престижни признания в Италия и чужбина, президент е на международната асоциация Техfilart, почитен член на жените в текстилното изкуство (САЩ и Мадрит), от 2000 год. е папски академик на Тиберин, член на международни групи и асоциации в България, Франция, Германия, Италия и САЩ.  

Tania_Kalimerova3.JPG

В откриващата се днес експозиция са включени творби, изработени с различна техника и материали. 
Композициите на Калимерова са в две и три измерения, като в тях са вложени различни материали - както традиционните нишки от памук, вълна, коприна, така и нетрадиционни за текстила материали като метални медни нишки, синтетична мрежа,  бамбук и планински билки, комбинирани с майсторство и сръчност. Като музика се леят формите и цветовете според чувствата и настроенията на авторката. 

Незабравимият спомен за светлината в очите на сестра ѝ  Маруся е намерил израз в "Рапсодия в синьо", тъгата по прекъснатия диалог с баща ѝ е отразен в "Авторски сюжети" и "В полет". Силно въздействие оказват с формите и цветовете творбите й "Тангра" и "Любовта винаги побеждава". 

Друг любим материал за Таня е хартията. С голямо майсторство съчетава японската хартия с матова и гланцирана, като успява да създаде ефекта на сенки и контрасти в картините "Частици от изтока" и "Геометрично равновесие". 

В изложбата са представени и произведения, изработени с една от любимите техники на твореца: колажът, който тя е избрала за цикъла, посветен на мама Лили "Песен от любов". Всичко в тези произведения е леко и ефирно. Формите, различните видове хартии и цветовете, сменящи се от розово, лилаво, синьо и зелено, се вплитат в нежна прегръдка между майка и дъщеря. 

Tania_Kalimerova4.jpg

Следват триизмерните творби с различни формати. Това са композиции със сложна структура,  в които  често е спазена симетрията. Реализирани от японска хартия и платно в две измерения, в неутрални, светли цветове, те създават чувството за взаимен контакт със зрителя. 

В експозицията са представени и скици от 2020 година, плод на трудностите и изпитанията на твореца, свързани с рязката промяна в живота.

Творбите на Таня  Калимерова са израз на една изключителна чувствителност и красота. Нейната творческа креативност води до непрекъснато търсене и експериментиране на нови форми, за да пресъздаде сантименти, преживявания, страсти в своите художествени произведения. Не случайно нейното изкуство се определя като "авангардно".


Tania_Kalimerova5.jpg