Тайни разговори на бивши американски служители с Лавров - обсъждали мирно споразумение

Срещата се е състояла в Ню Йорк през април

Група бивши служители по сигурността на САЩ са разговаряли с редица видни руснаци за евентуално мирно споразумение с Украйна, включително с външния министър Сергей Лавров, съобщи Ен Би Си Нюз.

Неофициалната среща,  на която е присъствал руският външен министър Сергей Лавров, се е състояла в Ню Йорк още през април, тя е продължила няколко часа, твърдят четирима бивши и двама настоящи служители.

В дневния ред на срещата са били включени някои от най-трудните въпроси, свързани с войната в Украйна, като например съдбата на териториите под руски контрол и търсенето на дипломатическо решение, което да бъде приемливо и за двете страни.

Ричард Хаас, бивш дипломат и напускащ председател на Съвета за международни отношения, е разговарял с Лавров, съобщиха настоящи и бивши официални лица, според изданието.

Към групата са се присъединили експертът по Европа Чарлз Купчан и експертът по Русия Томас Греъм, бивши служители на Белия дом и Държавния департамент, които са сътрудници на Съвета за международни отношения. /БГНЕС