Скандално решение на тайно заседание е влез Изпълкомът на БФС

Борислав Михайлов

Борислав Михайлов

Решение в ущърб на българските футболисти е било взето на потайното заседание на Изпълкома на БФС в понеделник (14 февруари), съобщава изданието "Спортал". От него става ясно, че тогава е гласувано предложение на Професионалната футболна лига (ПФЛ) да падне ограничението за броя на картотекираните футболисти в Първа и Втора лига, които не са граждани на Европейския съюз.

До момента имаше лимит клубовете от Първа лига да картотекират до петима чужденци извън ЕС. До скоро само трима от тях имаха право едновременно да са в игра за един отбор, но този таван бе вдигнат и БФС бе позволил и на петимата възможни чужденци извън ЕС да играят наведнъж. Сега и тази пречка е вдигната. Остава единствено ограничението клубовете да ползват до 20 футболисти, които не са юноши на съответния клуб или българи. Така че от този уикенд клубовете от Първа лига могат да ползват на терена до 11 играчи извън ЕС, ако имат толкова налични.

Тези във Втора лига пък могат да ползват до петима извън ЕС. До момента втородивизионните клубове нямаха право да картотекират нито един играч извън ЕС, освен ако не става въпрос за дублиращ отбор на някой от елитните клубове. В такъв случай бе разрешено максимум до 1 чужденец извън ЕС в игра.

Подобно решение в никакъв случай не кореспондира с уверенията на ръководството на БФС, че ще се стреми към подпомагане на развитието и лансирането на млади български футболисти. Но пък взетото от Изпълкома решение е добре дошло за големите клубове. "Лудогорец" например (б.ред. - чийто собственик Кирил Домусчиев е член на Изпълкома) привлече през зимната пауза аржентинеца Матиас Тисера, с което чужденците, които нямат паспорти на граждани на ЕС, в клуба вече са точно петима (заедно с анголеца Шоу, бразилците Алекс Сантана и Рик и ганаеца Бернард Текпетей). Но пък сега има мегдан да се вземат и още такива чужденци. "ЦСКА-София" пък се подсили с колумбиеца Браян Морено Алварес  и бразилеца Маурисио Гарсес, като така чужденците извън ЕС в тима са също петима (другите са еквадорецът Жорди Кайседо, ганаецът Бисмарк Чарлс и бразилецът Жеферсон).

"Това е едно много грешно решение! Много грешно", коментира пред "Спортал" президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов. Той присъства на въпросното заседание в качеството си на бивш член на Изпълкома, без някъде да бъде уточнено защо е било необходимо да се явят и членове на предишния Изпълнителен комитет. Най-вероятно това е заради течащите в момента жалби в съда срещу решенията на конгреса от 12 октомври м.г., заради които новият Изпълком не е вписан в Търговския регистър.

Това разрешение за чужденците извън ЕС става още по-странно, предвид факта, че то не беше публикувано на сайта на БФС сред взетите на заседанието решения, въпреки своята неоспорима важност. Но премахването на лимита от петима чужденци извън ЕС в Първа лига е станало именно на сбирката на Изпълкома в понеделник, като влиза в сила тъкмо от 14 февруари. И това става ясно от разпратените до професионалните клубове писма.

В допълнение идва и това, че самото заседание на Изпълкома се проведе без предварително известяване до медиите, каквато практика обикновено спазва БФС, макар да не е задължен за това. По неофициална информация в дневния ред е имало точка за предстоящия конгрес на 18 март. Но тя или не е разгледана, или е имало обсъждания по темата, но обществеността и медиите не са уведомени за това. И тези смущаващи моменти са камъни в градината на ръководството на футболния съюз, начело с президента Борислав Михайлов, които обещаваха пълна прозрачност при действията си.

КОНТРА

Своята остра позиция по решението изрази и известният футболен мениджър Николай Жейнов. В профила си във "Фейсбук" той написа: "Интересно защо сред решенията на Изпълкома, публикувани след сбирката, някак бе пропусната да се спомене за тази промяна. Не ми се струва маловажна. Интересно също така дали клубовете са били питани по някакъв начин за това решение и кой точно е направил запитването. Някак се навява, че това решение е в полза на само един клуб, а не на българския футбол като цяло. Питам се прокарват ли се клубни интереси замаскирани с дейността на Професионалната лига?

Нека си припомним и че само преди две години имаше друго правило - вратари извън Европейския съюз да не могат да играят у нас. Не знам кое от двете е по-лошо за българския футбол, но и в двете прозира несъответствие с логиката и липса на баланс, който да създаде условия за движение в правилната посока."

ОБЯСНЕНИЕТО НА БФС

След като решението стана публично достояние и предизвика вълна от възмущение и недоуменир, от БФС съобщиха, че промяната е съгласувана с клубовете. Също така клубната централа увери, че такава практика се прилага в няколко други национални първенства в Европа, включително германската Бундеслига и португалската Примейра лига.

Ето какво обяснение беше публикувано на официалния сайт на съюза:

"Българският футболен съюз уточнява, че промените в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ са приети по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове. Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение.

След приетите корекции бройката на позволените чужденци в клубовете от ППЛ и ВПЛ и съотношението между чужденци и българи се запазва, като единствено се премахва факторът "националност".

Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и т.н., заради финансовите и спортно-технически ползи за клубовете от привличането на таланти извън ЕС, а също и за националните отбори, които биха могли да ги използват впоследствие – често срещана практика в модерния футбол.

Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България."

източник: Сега