Тайван се подготвя за китайска блокада

През последните години Пекин зае по-агресивна позиция

Електроцентрала в Тайван

Електроцентрала в Тайван

Тайванските военни ще се упражняват в прихващане на военни кораби и борба с китайска блокада на острова по време на годишните военни симулации през юли, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде АФП.

Ежегодните учения "Хан Куан" (Ханска слава) ще бъдат разделени на компютърни военни игри през май, посветени на "различни възможни действия при нахлуване на врага в Тайван", и частични учения с бойна стрелба през юли, заяви министерството.

"Сценариите ни се основават на настоящите заплахи на врага да нахлуе в Тайван и на неотдавнашните му военни учения, които тормозят Тайван", заяви генерал-майор Лин Уенхуан пред репортери, когато бе попитан дали китайският самолетоносач "Шандун" ще участва в тазгодишните сценарии.

Самолетоносачът беше използван от Пекин по време на военни учения този месец, симулиращи целенасочени удари и блокада на Тайван.

Петдневните учения през юли ще спомогнат за укрепване на способността на Тайван да прехваща китайския военноморски и десантен флот, каза Лин.

Военните ще тренират и "съвместна борба с блокадата на основните външни водни пътища, за да поддържат безопасността на морските транспортни маршрути и да противодействат на блокадата на противника", каза той.

Тайван също така включи уроците от руското нахлуване в Украйна в миналогодишните учения "Хан Куан" и планира да го направи отново, заявиха от министерството.

През последните години Пекин зае по-агресивна позиция.

Последните му военни игри бяха в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

В последния ден от ученията Пекин изпрати 54 самолета в югозападната и югоизточната зона за идентификация на въздушната отбрана (ADIZ) на острова, което е най-големият брой, регистриран в един ден от октомври 2021 г. насам.

Пекин започна най-мащабните си военни учения около острова през август миналата година, след посещение в Тайван на предшественика на Маккарти Нанси Пелоси.