Тбилиси обвинява Киев, че само изостря двустранните отношения заради Саакашвили

Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) не уважи искането на адвокатите на Саакашвили за освобождаването му по здравословни причини, изтъкват от грузинското МВнР

Михаил Саакашвили

Михаил Саакашвили

Препоръките на властите на Украйна към грузинския посланик Георгий Закарашвили да се върне в Грузия и да проведе консултации заради ситуацията с бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, са крайна форма на изостряне на отношенията, заяви грузинското външно министерство.

„МВнР на Грузия изразява дълбока загриженост във връзка с решението на властите на Украйна посланикът на Грузия да напусне територията на страната за консултации. Тези действия представляват крайна форма на изостряне на дипломатическите отношение и е жалко, че официален Киев прибягва до такива похвати по отношение на приятелски държави и народи“, се казва в съобщението.

От министерството подчертават, че решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който не уважи искането на адвокатите на Саакашвили за освобождаването му по здравословни причини, показва "най-високите стандарти на защита на правата на Михаил Саакашвили" в Грузия.

„На фона на такова развитие решението на властите в Украйна нанасят сериозна вреда на стратегическите отношения между двете страни и представляват пряка намеса във вътрешните работи на суверенна държава“, заяви външнополитическото ведомство.

"Именно поради факта, че Украйна се намира в активна фаза на войната, грузинската страна, осъзнавайки голямата си отговорност в областта на международните отношения, особено по отношение на своите партньори, на този етап се въздържа от какъвто и да е допълнителен отговор на стъпките, предприети от украинската страна, и от по-нататъшно влошаване на двустранните отношения с нея, което би довело до безизходица в и без това сложната ситуация", се казва в изявлението.

БГНЕС припомня, че вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от грузинския посланик в Киев да се върне у дома и да се опита да "спаси" хвърления в затвора бивш лидер Михаил Саакашвили, който е и украински гражданин, след излъчени кадри, показващи, че изглежда изтощен.

"Днес наредих на Министерството на външните работи да извика грузинския посланик в Украйна, да изразим нашия остър протест и да го помолим да напусне Украйна в рамките на 48 часа, за да проведе консултации със своята столица", заяви Зеленски в Twitter.

Саакашвили, който беше начело на Грузия от 2004 до 2013 г., беше вкаран в затвора през 2021 г., след като се завърна от изгнание, по обвинения в злоупотреба с власт, които правозащитните организации осъждат като политически мотивирани.

Зеленски иска Саакашвили, когото той направи украински гражданин през 2019 г., да бъде преместен в клиника в Украйна или на Запад. /БГНЕС