Техническото правителство на РСМ ще бъде избрано на 28 януари

Председателят на македонският парламент и бъдещ технически министър-председател Талат Джафери заяви, че ще подаде оставка от сега заемания си пост на 25 януари, предаде репортер на БГНЕС.

Той посочи, че техническото правителство ще бъде в съответствие с Конституцията и законите на РСМ. Очаква се кабинетът да бъде избран на 28 януари.

По отношение на това дали министрите, предложени от македонската партия ВМРО-ДПМНЕ, ще бъдат в неговия състав, Джафери отговори положително.

„Няма пречка те (министрите от ВМРО-ДПМНЕ – бел.ред.) да не бъдат. Такъв е законът", каза председателят на Народното събрание.

Джафери информира, че на 25 януари той самият и премиерът Димитър Ковачевски ще подадат оставките си, след което ще протекат рамковите срокове за насрочване на заседание за констатиране на оставките.

На 26 януари, на заседание, ръководено от депутата Горан Мисовски, Народното събрание ще потвърди двете оставки и ще бъде внесено предложението за избор на нов председател, който през последните 100 дни ще бъде ръководен от Йован Митревски от СДСМ.

На 27 януари ще бъде внесена предложената програма и предложеният състав на правителството, което отваря пътя за свикване на нова сесия за 28 януари, на която ще бъде избрано техническото правителство./БГНЕС