Темата „Интелектуалците, комунизмът и демокрацията“ събира на публичен дебат известни общественици

Събитието ще се състои на 25 май (вторник) в Овалната зала на СУ от 10 часа

архивна снимка от кръглата маса 1990 година (интернет)

архивна снимка от кръглата маса 1990 година (интернет)

Дебат на тема „Интелектуалците, комунизмът и демокрацията“ (Ненамираемата идентичност) ще бъде проведен на 25 май в СУ „Св.Климен Охридски“. 

Събитието  се провежда в рамките на проекта „Да преосмислим историята на близкото минало“ и се организира от Института за изследване на близкото минало, с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Медиен партньор на форума е „Портал Култура“.

В разговора ще вземат участие Георги Мишев, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Ивайло Знеполски, Георги Лозанов и Пламен Дойнов (който ще бъде и водещ на дебата). 

Дебатът ще бъде фокусиран върху въпросите: Може ли да се установи ДНК-то на интелектуалците или иначе казано - има ли специфична интелектуална идентичност, чрез която те да бъдат разпознати в сменящите се епохи от най-новата българска история? Какво прави от една творческа личност действена гражданска фигура?

Идеята е в търсене на конкретни отговори да се прояснят постоянните дилеми за това що е интелектуалец и каква е мисията на интелектуалеца, което предполага един последователен историзъм на проследяване на „възхода и падението“ на интелектуалците в различните епохи. В този смисъл разговорът може да се разглежда и като своеобразен пролог към историята на българските интелектуалци през ХХ и ХХІ век. 

Дебатът ще акцентира върху няколко големи теми: 

1. Въпросът за „времето на интелектуалците“
Има ли специфични времена на интелектуалците в българската история, когато те излизат на сцената? Можем ли да ги датираме?

2. Въпросът за принадлежността
На кого и на какво принадлежи интелектуалецът? На обществото, на нацията, на идеята за висок граждански морал, на себе си?

3. Въпросът за индивидуалния избор
Какво точно прави интелектуалецът? Дали просто пише или говори на глас? Как осъществява своя всекидневен индивидуален избор? Кога интелектуалецът престава да бъде интелектуалец?

Дебатът на тема „Интелектуалците, комунизмът и демокрацията“ (Ненамираемата идентичност)  ще се състои в Огледалната зала на СУ „Св. Климен Охридски“ от 10 часа на 25 май и ще бъде предавана на живо чрез Zoom.

Повече за темата и въпросите на обсъждането можете да видите на сайта на Института за изследване на близкото минало.