Весела Чернева: Има симптоми за две външни политики по отношение на Украйна

Темата за Македония бе димна завеса за политическия завой на "Има такъв народ"

Весела Чернева

Весела Чернева

Лидерът на партията "Има такъв народ" е използвал деликатна външнополитическа тема за РС Македония и вдигане на ветото за започване на преговори за членство в Ес, като димна завеса, за да оправдае собствения си завой в българската политика. Това мнение изрази пред "Сега" директорката на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Според нея и в момента се наблюдава некоректно поведение на сили, които си играят с националните чувства, за да си намерят място в политиката. Провокативният начин, по който се създават частни "културни клубове" в двете държави, говори именно за отдръпване на държавните институции от задължението си да играят водеща роля за двустранните отношения. "Посещението на македонския външен министър Буяр Османи тази седмица беше в отговор на натрупването на неприятни инциденти", каза тя.

Симптоми за две външни политики има и по отношение на Украйна. Парламентът гласува да ѝ се предостави военна помощ, но служебното правителство е колебливо и не се знае как ще изпълни това решение.

"То е назначено от президента Румен Радев, който има рязко различаващо се мнение от мнозинството в парламента", отбеляза Чернева и подчерта: "Това е друг симптом за две външни политики на България".