Теменужка Петкова: Енергийният сектор е финансово стабилен засега

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Енергийният сектор е стабилен, но няма такъв, в който не би настъпил риск за неговата финансова стабилност, ако спре паричния поток към него. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Нова Тв.

"Безспорно ситуацията, в която се намираме и пред която е изправен и нашата страна, и целият свят, е наистина извънреден. Това е ситуация, която поставя пред изпитание всеки един от секторите на икономиката, но, разбира се, най-важното в тази ситуация е ние да съхраним живота и здравето на хората", каза тя.

"Що се отнася до енергийният сектор на България в настоящия момент мога да кажа, че той е стабилен, но няма сектор в икономиката, който би издържал и не би настъпил риск за неговата финансова стабилност ако спре паричния поток към него. Затова е изключително важно всички български граждани да могат да заплащат своите сметки. Ние сме създали необходимите предпоставки за това. Знаете, че в Закона за извънредното положение бяха предвидени поредица от мерки, които касаят именно енергийният сектор", подчерта Петкова.

"Безспорно намаляването на дейността на стопанските предприятия води до намаляване на консумацията на електрическа енергия, но пък от друга страна хората, които не са на работните си места, са в своите домове, така че потреблението на електрическа енергия не е спаднало драстично. Електро-енергийната система е достатъчно гъвкава, тя работи в пълна готовност и кондиция и може да посрещне всякакъв тип потребление", допълни министърът.