Теменужка Петкова: Предстои подписването на документ за конфиденциалност с инвеститорите за АЕЦ "Белене"

До края на годината ще имаме 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Българската Конституция много ясно е определила кой дава и кой снема доверието от правителството, то се дава от българския народ. Миналата година имаше два избора и те показаха ясно на кой българският народ има доверие. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Думите й са по повод сваленото доверие на държавния глава Румен Радев от кабинета с аргумента, че кабинетът на Бойко Борисов не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в обществото.

„Нашето правителство си върши работата. Ние винаги сме били консенсусни. Топката не е в нашето поле“, добави министър Петкова.

„Темите, които постави президентът са важни, но правителството работи по тях. Някои от тях се дъжлат на причини, извън правителството. За останалите проблеми е отговорено компетентно. Всичко, което трябва да се направи - се прави. По-добре да действаме, отколкото да говорим. На прага сме на намирането на изход от ситуацията в Перник. На път сме да решим проблем, който не е решаван от години“, каза още Теменужка Петкова.

Министър Петкова заяви, че голямата разлика между "Южен поток" и "Балкански поток" е в спазването на правилата, и уточни, че до края на годината ще имаме 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан. 

С руските ни колеги работим добре, партньорството ни датира от десетилетия - те ни имат доверие, което не се гради много лесно. "Предстои подписването на документ за конфиденциалност с инвеститорите за АЕЦ "Белене", очакваме обвързващите оферти и почваме преговори с всяка една от компаниите", добави министърът на енергетиката.

"Преди 5-6 години ситуацията е била по-различна, но в настоящия момент, когато Европа тръгва в посока на нисковъглеродните емисии, трябва да си зададем въпросите: как ще гарантираме енергийната сигурност и как ще се гарантира спазването на европейските изисквания", обобщи тя.