Тео Ушев: На този ден беше екзекутирано бъдещето на една нация - от бащите на тези, които днес екзекутират настоящето ѝ

И тогава, и сега, поръчителите са едни - и те са в Москва, категоричен е

Помним! На този ден преди 73 беше екзекутирано бъдещето на една нация. От бащите на тези, които днес екзекутират настоящето ѝ. И тогава, и сега, поръчителите са едни - и те са в Москва.

Това написа във Фейсбук Тео Ушев, който се размина на косъм от „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм със своя "Сляпата Вайша". Той е споделял нееднократно, че е напуснал България именно заради наследниците на БКП и техните опити да диктуват бъдещето на България, подтиквани от Москва. 

Сега той се е заел с пълнометражна игрална екранизация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Продукцията ще се снима в България през есента. Тя е е първият режисьорски проект на Ушев, финансиран у нас и подкрепен от Националния филмов център.

Филмът „Пумпал“ ще разкаже историята на безсмъртна нация, която иска да напусне земята от борда на Пумпала. В това общество женският пол е вече ненужен, ще бъде съхранена само една мостра на приказно красива жена, която ще бъде отнесена в Космоса. 

Сюжетът на мрачната приказка е поглед в бъдещето, а голяма част от него е свързана с един от култовите паметници на комунизма в България – Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта. В текста монументът има символно значение на летяща чиния, замък на злото, който ще излети в бъдещето.