Терзиев: Само партия КОД потвърди присъствие на срещата за политическите лидери

Надявам се и другите партии да проявят отговорност към нуждите на София, заяви кметът

Щетите за контейнери, кошчета за отпадъци, както и дейности по почистване са в размер на 14 хил. лв. За шахти, плочки, бордюри сумата е 8 000лв. Съсипаните ограничителни колчета и знаци са на стойност 4000 лв. Нарушената обшивка на тавана на подлеза на Орлов мост ще струва около 15 хил. лв. Общата сметка показва, че Столична община е платила 42 000 лв., за да поправи щетите след вчерашния протест. Това посочи кметът на София Васил Терзиев пред журналисти.

„Ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да може да възстановим щетите. Добрата новина е, че екипите работиха неуморно и както може да видите, всичко е възстановено в рамките на един ден”, заяви кметът.

„Предполагам, че винаги има какво да се направи и да се избегнат такива сблъсъци. От това да бъдат разделени двете агитки, до това да бъдат още по-старателно проверявани. Обаче кметът има съгласувателна роля. И този протест аз бих могъл да го спра, ако имаше отрицателни мнения от страна на ДАНС, СДВР, район „Триадица”, Инспектората, Общинска полиция. Но такива няма. Няма причина провеждането да бъде отказано. Апелирахме да бъде мирно, да не се руши. Аз ходих, говорих с хората и снощи”, добави той.

Относно кой е допуснал двете футболни агитки да се слеят Терзиев бе категоричен, че това е СДВР. „Няма как Столична община да се грижи за сливането на агитките. От разрешаването на протест нататък е функция на СДВР. Включително и решенията да има ли водни оръдия или да няма”, каза още Терзиев. 

По думите му само партия КОД са потвърдили присъствие на срещата за политическите лидери, която Терзиев е инициирал. "Чакаме срещата с тях с нетърпение. Надяваме се и някоя от другите партии да се отзоват и да проявят отговорност към нуждите на София", каза кметът.