Тежки сражения в Украйна

Руските части са напреднали на един километър на украинска територия

Снимка: архив

Снимка: архив

Русия е започнала масивна сухопътна офанзива в региона на Харков - по украински сведения. Руските части са се опитвали да пробият украинските отбранителни линии. Украинският президент Зеленски обяви, че отговорът на страната му ще е решителен и същевременно помоли западните съюзници за скорошна военна помощ.

Данни от Москва липсват

По информация на високопоставен украински военен, цитиран от АРД, руските части са напреднали на един километър на украинска територия  съобщава Дойче веле

Засега руското военно министерство мълчи, но ако сведенията се потвърдят, това ще е най-голямата офанзива на Москва в региона на Харков от началото на войната насам.

Киев заявява, че атаките са били "отблъснати", но продължават да се водят боеве с различна интензивност. В района са изпратени допълнителни части, за да укрепят отбраната.

Зеленски говори за "ожесточени боеве"

Вестник "Украинска правда" пише, позовавайки се на военни източници, че боеве се водят на редица места по границата с Русия. По думите на президента Зеленски, "ожесточени боеве се водят по целия фронт". Украйна щяла "неизбежно да унищожи окупатора така, че всички руски офанзивни планове да бъдат осуетени", каза Зеленски в традиционното си видеопослание.

Същевременно президентът отново призова западните съюзници на Киев да доставят нови военни помощи. "Важно е партньорите да подкрепят нашите войници със скорошни доставки."

Москва очевидно се опитва да създаде "буферна зона"

Украинското военно министерство съобщи, че Русия е предприела множество бомбени атаки в района на град Вовчанск, който е близо до руския град Белгород. Жителите на Вовчанск, които са около 3000, са евакуирани.

Според цитирания от АРД високопоставен украински военен, целта на Русия е да създаде "буферна зона" в регионите Харков и Суми, за да попречи на украинските части да продължат да обстрелват Белгород. Руският президент спомена за подобни планове през март, припомня германската обществено-правна медия.

През последните месеци руският регион многократно бе атакуват от украинската армия. Освен това през март проукраински руски милиции напреднаха навътре в региона.

САЩ не очакват големи пробиви

САЩ се съмняват, че Москва ще постигне голям напредък в рамките на последната си офанзива. "Не очакваме големи пробиви", каза говорителят на Националния съвет по сигурността Джон Кърби. Той изтъкна, че САЩ изпитват "доверие" към украинските части. Вашингтон е очаквал офанзивата.

Същевременно САЩ обещаха още военни помощи на Украйна на стойност 400 милиона долара. Доставките ще бъдат извършени от наличните количества в хранилищата на американското военно министерство, респективно ще пристигнат скоро.