The Economist: Обстановката при Харков е тревожна, във ВСУ говорят за предателство

Ситуацията за ВСУ е нестабилна, въпреки че има забавяне на руската офанзива

Десет дни след началото на руската офанзива в района на Харков нейното темпо се забави, пише The Economist. Местното военно ръководство обаче предупреждава, че ситуацията за украинските въоръжени сили остава нестабилна и може бързо да се промени.

За да предотврати настъплението на руските войски, Киев трябваше да разположи няколко опитни бригади.

Междувременно руската офанзива показа лошото състояние на отбранителните укрепления на Украйна и доведе до сериозни загуби сред украинските войски, се казва в статията.

Русия лесно постигна успех на това направление, тъй като територията, която трябваше да бъде подготвена с минни полета и сериозни инженерни укрепления, всъщност не беше подготвена. Едновременно с това 125-та бригада на украинските въоръжени сили, която трябваше да отблъсне руската офанзива, фактически избяга от позициите си, твърди изданието.

Много украински военни в Харков са ядосани, че Русия успя да напредне толкова далеч и толкова бързо. Някои критикуват забавянето на западната помощ, което според тях е допринесло за офанзивата на Москва и е отслабило отбраната на Украйна.

Други подозират, че некомпетентността или дори предателството са изиграли по-сериозна роля. Освен това се разпространяват теории на конспирацията, че политиците в Киев или Вашингтон могат да предадат Харков преди неприятно мирно споразумение. В същото време официалната позиция на украинските власти, която рисува розова картина, не помага за успокояване на нервите.

Междувременно държавен служител, който пожела да остане анонимен, предположи, че Зеленски вече е усетил, че военното ръководство може да не му казва цялата истина.

"Поне това казва той, когато крещи на своите генерали“, каза неназован източник.