The Economist: Слуховете за оставката на Залужни са спекулация, идват в критичен момент за Украйна

Володимир Зеленски и Валерий Залугни

Володимир Зеленски и Валерий Залугни

Темата за оставката на Залужни отново се завъртя в медийното пространство. В информация на The Economist на 29 януари украинският президент Володимир Зеленски е съобщил на Валерий Залужни, че е решил да го освободи от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Според някои журналисти, на генерала е бил предложен поста секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, но той е отказал. 

Изданието посочва, че като кандидати за поста главнокомандващ се обсъждат имената на Александър Сирски, командващ Сухопътните войски на Украйна и Кирил Будатов, шеф на украинското разузнаване.

The Economist отбелязва, че Сирски е един от най-опитните офицери в армията. Той беше "оперативният мозък" на две от най-забележителните победи на ВСУ през 2022 г. - край Киев и в района на Харков. „Но твърдият му подход към войната го направи непопулярен в армията", коментират журналисти.

От друга страна, Кирило Буданов използва много по-нетрадиционен и иновативен, неизпитан подход към командването. Но пък досега не е водил голяма армия.

"Някои смятат, че той е отказал тази работа в последния момент. Близък колега настоява, че генерал Буданов не е кандидатствал за мястото на генерал Залужни, но също така не е имал право да откаже военен пост", пишат журналистите.

Слуховете идват в критичен момент, изтъкват те. Лятната контраофанзива на Украйна не отговори на очакванията, а сега Киев е изправен пред несигурност относно степента на външна подкрепа, която може да очаква. Битката за бъдещето на генерал Залужни едва ли ще направи по-вероятно подновеното финансиране, тъй като командирът е високо ценен на Запад. И докато ВСУ страдат от  недостиг на боеприпаси, окупаторите изстрелват поне пет пъти повече снаряди от врага си и правят макар и скромни териториални придобивки в източната част на страната.

Към този момент Залужни все още остава главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, въпреки че в понеделник вечерта няколко украински и западни медии съобщиха, позовавайки се на свои източници, че той е или ще бъде уволнен.

Припомняме, че подобни спекулации имаше и в други украински или западни издания. Информацията, че Зеленски наистина възнамерява да уволни Залужни, беше потвърдена във вторник от източници на британския бизнес вестник Financial Times (FT).

В изданието обаче се посочва и това, че  уволнението на Залужни ще предизвика възмущение сред украинските офицери и гражданското общество, "ще се отрази изключително негативно на армията".

Отговорът на въпроса дали главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна смята в бъдеще да подава оставка, "Зеркало недели" преразказа следното: "Не, не е подавал и няма намерение да го прави." Изданието напомня още, че оставката изисква и позицията на министъра на отбраната Рустем Умеров. Що се отнася до предложенията за нова работа, източниците казват: "Ставаше дума само за статут на помощник или съветник."