The Financial Times: Путин смекчи реториката си за ядрените оръжия, но не и желанието си да заплашва Запада

Кремъл ще търси други начини за използване на ядрения си арсенал за възпиращ фактор срещу опонентите си

Владимир Путин

Владимир Путин

В последно време държавният глава на Руската федерация Владимир Путин смекчи реториката си относно използването на ядрени оръжия и вместо това търси други начини да използва своя атомен арсенал, за да заплашва Запада, пише британският вестник The Financial Times, цитиран от "Фокус".

От редакцията припомнят, че когато Путин за първи път отбеляза възможността за нанасяне на ограничен ядрен удар срещу Украйна, обещавайки да "използва всички налични средства“, за да защити придобивките на Русия, това предизвика напрежение сред западните страни и дори китайският лидер Си Дзинпин лично му отправи предупреждения да се въздържа от подобна стъпка.

Миналата есен Путин призна, че няма "политически или военен смисъл“ да се използват тактически ядрени оръжия и почти спря да говори за своя ядрения арсенал на страната.

"Стана ясно, че никой не харесва идеята за използване на ядрени оръжия в тази война и имаше силна опозиция от много страни, включително на такива, близки до Путин“, пише FT, позовавайки се на експерти.

Вместо това през последните месеци Русия търси други начини да използва ядрения си арсенал като възпиращ фактор срещу западната подкрепа за Украйна.

Миналия месец руският парламент дератифицира Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), пише изданието. А днес стана ясно, че Владимир Путин е подписал закон за отмяна на ратификацията на „Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити“ от страна на Русия, предаде АФП. Москва също така извърши "последния тест“ на нова ракета, която според Путин има потенциално неограничен обсег; разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус; и спря участието си в договора New START - последното голямо споразумение за контрол на въоръженията, което все още е в сила.

Според един от експертите, говорил пред изданието, Русия е разбрала, че няма да спечели приятели, като набляга на ядрените си оръжия. По този начин дератификацията на ДВЗЯО "бе един вид компромис между тези, които искат здрава тояга, и тези, които разбират, че това ще бъде контрапродуктивно“.

Експертите казват, че подобни оръжейни тестове "позволяват на Путин да каже: имаме отговора... така че това го прави щастлив“.