The Insider: Руски милиардери, свързани с доставки за путиновата армия, правят съмнителен бизнес в Латвия

Въпреки, че Махмудов и Бокарев правят пари от съмнителни сделки, те са в санкционния списък само на Великобритания

Искандар Махмудов и Андрей Бокарев, снимка: Каспаров.Ру

Искандар Махмудов и Андрей Бокарев, снимка: Каспаров.Ру

Бизнесмените Искандар Махмудов и Андрей Бокарев, които се занимават с доставки за руската армия, продължават активно да правят бизнес в Латвия и да получават грантове от Европейския съюз, съобщава The Insider.

Журналистите отбелязват, че до 2017 г. милиардери са притежавали дялове в концерна „Калашников“, а техният завод в Коломна доставя дизелови двигатели за руските военни кораби. Сред руските активи на Махмудов и Бокарев са Уралската минно-металургична компания, Кузбасразрезугол, Трансмашхолдинг, което ги прави „един от най-големите изпълнители на държавни поръчки в Русия“.

Махмудов и Бокарев бяха обвиняеми по няколко криминални дела като предприемачи, чрез които са прани престъпни пари, припомня изданието. Например, в германското наказателно дело от 2007 г. те са описани като притежатели на „общия фонд“ на Измайловската организирана престъпна група, а според материалите на наказателно дело в Испания от 2008 г. се оказва, че през  Уралската минно-металургична компания са били препрани парите на същата тази Измайловска престъпна група.

Според информацията, с която разполага The Insider, Махмудов и Бокарев чрез верига от юридически лица контролират руското юридическо лице TransComponent Holding, което притежава 36% дял в Рижския електромашинен завод. Освен това основният дял от 46% в латвийската компания RER се държи от московската Krona Grup, с която  бизнесмените също са свързани, разкрива разследването на The Insider.

Капиталът на латвийската RER е 8,1 милиона евро, а годишният оборот през 2021 г. почти достигна 33 милиона евро. Посредством чрез Латвийската агенция за инвестиции и развитие и Министерството на икономиката компанията използва средствата, отпуснати за подкрепа на предприемачеството в ЕС. Според The Insider Европейският фонд за регионално развитие е отпуснал 527 000 евро на латвийската компанията по проект за модерно електрическо превозно средство.

Въпреки факта, че руските милиардери Махмудов и Бокарев също правят пари от съмнителни сделки с Министерството на отбраната, олигарсите са включени в санкционните списъци единствено на Великобритания, съобщава Каспаров. Ру.

Превод: Faktor.bg