The New York Times: САЩ провеждат тайна операция за Украйна

Европейското командване на Пентагона създаде система от оперативни и разузнавателни координационни групи

В петия месец от пълномащабната военна инвазия на Русия на територията на независима Украйна американските сили за специални операции провеждат тайна операция за Украйна, съобщава The New York Times.

По-голямата част от работата на американските спецслужби се извършва на територията на други страни – например в бази в Германия, Франция и Обединеното кралство. По думите на командващия армията на САЩ Кристин Уормът, те се опитват да помагат на Украйна чрез предаване на разузнавателни данни за местоположението на заплахи за оръжейни конвои, както и координиране на движението на различните видове товари.

Европейското командване на Пентагона създаде система от оперативни и разузнавателни координационни групи. Чуждестранните командоси не се бият на фронтовата линия, а съветват украинските военни от щабовете в други части на страната или дистанционно чрез криптирани комуникации.

Част от ЦРУ продължава да действа тайно в Украйна, главно в Киев, като координира трансфера на по-голямата част от огромното количество разузнавателна информация, разкрива още изданието.

Няколко десетки специални части от страни членки на НАТО, включително Великобритания, Франция, Канада и Литва, работеха на територията на Украйна. САЩ изтеглиха своите 150 военни инструктори преди войната да избухне през февруари. Но спецназовците на тези съюзници или са останали в Украйна, или пътуват извън страната, обучавайки и съветвайки украинските войски, осигурявайки сухопътен маршрут за оръжия и друга военна помощ.

Превод: Faktor.bg