The Times: Путин може да взриви Запоржката АЕЦ, Западът да отправи ясно предупреждение

"Това е опасен момент"

Владимир Путин

Владимир Путин

Президентът на страната-агресор Владимир Путин може да издаде заповед за взривяване на Запорожката АЕЦ, за да укрепи разклатените си  позиции. Това се казва в редакционна статия на британския „The Times“, цитирана от Гордон.

Посочва се, че за Путин като авторитарен лидер е важно да съхрани авторитета си в очите на своите поддръжници. Неуспехите във войната срещу Украйна, чието започване беше "огромна стратегическа грешка", и неотдавнашният опит за метеж на армията "Вагнер", може да подтикнат Путин към радикални действия, смятат авторите.

Изданието отбелязва, че липсата на реални успехи на руската армия на фронта се отразява негативно на имиджа на президента на Русия. А оцеляването му при въоръжения метеж се дължи само на това, че се реши на преговори с водача на "Вагнер" Евгений Пригожин с посредничеството на самопровъзгласилия се за президент на Беларус Александър Лукашенко.

"Това е опасен момент за путиновия режим. Което означава момент на повишена опасност за региона. За да си върне благоразположението на политическата Фортуна, Путин може да се поддаде на изкушението да ескалира войната, надявайки се на бързи победи." – предупреждава „The Times“.

Изданието посочва като потвърждение за руските планове да се нанесе удар по Запорожката АЕЦ постепенното изтегляне на руските военни и руския персонал от централата.  

„The Times“ подчертава, че страните от НАТО трябва да предупредят Москва, че няма да оставят без отговор евентуална диверсия срещу централата – това е "най-бързият начин да бъде приключена жестоката война и да бъде обезвреден порочният режим на Путин".

Превод Faktor.bg