The Washington Post: Какво става, ако Путин нахлуе в Естония ?

Упоритият отказ на Тръмп да критикува Путин остава загадка. Това може да е пагубно

Защо отношението на Тръмп към Путин може да представлява проблем, коментира американският вестник The Washington Post в материал, представен  от focus-news.net. Представяме го със съкращения.

Президентът Тръмп промени мнението си по много въпроси. Има обаче една тема, в която той е поразително последователен: странното му уважение към руския му колега Владимир Путин. Това се видя отново в последното интервю на Тръмп с Джонатан Суон от списание Axios, където той отново отказа да критикува руския президент, че със сигурност е предложил на талибанските бойци пари в замяна на убийството на американски войници.
Упоритият отказ на Тръмп да критикува Путин остава загадка. Въпреки това вредата, която подобна позиция нанася на интересите на Съединените щати, е известна и тя може да стане още по-голяма в бъдеще. Най-притеснителното е, че позицията на Тръмп към Путин, която често се различава от стратегията на собствената му администрация, създава неяснота, която е пагубна за самия него.

Нека се преструваме за момент, че Тръмп бъде преизбран през ноември. Той ще има възможността да твърди, че американските избиратели са одобрили неговите външнополитически насоки. Тези насоки вече са изиграли роля в отслабването на американския ангажимент към съюзниците по НАТО. Тези инстинкти вече намалиха непоколебимостта на САЩ в отхвърлянето на действията на Путин. Подобни сигнали за слабост могат да изкушат Путин да изпита твърдостта на Тръмп в НАТО.

Какво става, ако Путин, например, под някакъв измислен предлог (като убийство на етнически руснаци), нареди на руските специални сили да нахлуят в Естония и да нападнат шепа хора, базирани там, и след това да се оттеглят? Или ако марионетките на Путин решат да извършат преврат, както са се опитали да го направят някога, в малка Черна гора, сега част от НАТО? Ще дойде ли Тръмп на помощ на американските съюзници от НАТО? Може би ще дойде, или може би не.

Неопределеността на Тръмп в отговорите е дестабилизираща. Предвид абсолютната липса на реакция на предишните агресивни атаки на Путин и откритата враждебност на Тръмп към НАТО, Путин може с основание да предположи, че Тръмп няма да направи нищо. Ако Путин се окаже прав, бъдещето на НАТО ще бъде застрашено. Ако Путин греши, непредвиденият резултат ще бъде война в Европа.