Тихомир Безлов: Проблем за държавата е, че атентатът е извършен срещу ключова фигура

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов

"Взривяване на автомобил е тежък атентат. Да се говори категорично какво всъщност се е взривило без да получим информация, няма как да е ясно. Ако взривното устройство е сложено на земята кратерът е един, а ако е било във въздуха - друг. Ако е фабрично произведена насочена мина или импровизирано взривно устройство - съвсем различен", коментира пред Нова телевизия доц. Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

По думите му трябва да се разделят две неща - кому е изгоден този инцидент от това кой го е извършил.

"Този, който го е направил, може да е наемен атентатор. Който е организирал атентата, е имал достатъчна информация за маршрута на Гешев, който има роднини в Самоков. Пътят от София има три маршрута - през Дупница, през Ярема и през Панчарево. Лесно се изчислява откъде ще мине кортежа, той е много видим. Бих заложил на просто наблюдение, а не теч на вътрешна информация. Странно е атентат с взривно устройство, организацията е много сложна", посочи той. 

От своя страна Тихомир Безлов, главен експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, смята, че въпросът е кой какво печели от атентат срещу Гешев.

"Проблем за държавата е, че е извършен срещу ключова фигура. Има усилие взривът да е насочен в прозорците на автомобила. Не е извършено аматьорски. Има различни конспиративни теории за причините - една от тях гласи, че през март са започнали разкрития за подготвени атентати срещу лица от МВР. Преди две седмици отново имаше такива. Други казват, че прокуратурата има сериозни врагове в чужбина и те са със сериозни финансови възможности. Днес се тиражира и версията, че това идва от Русия", коментира той. 

Според него нереалистично е да изтече информация от НСО.

"Освен устройството, проследяването на маршрута на главния прокурор си е сериозно усилие", отбеляза Безлов.