Името на ястието е защото се е приготвяло на нагорещена тикла или върху печка с дърва, на която по традиция се пекли и родопския клин. Днес същият ефект може да постигнете като използвате тефлонов тиган, с по-нисък венец.
Необходими продукти:
2-3 картофа
1 глава стар лук
100 гр сирене
бучка масло
1-2 яйца
олио
риган
брашно (колкото поеме)
мая (1/5 от кубче мая)
сол
Начин на приготвяне:
Измийте картофите и ги сварете с кората.
През това време омесете с 200 гр вода, брашно, мая и щипка сол и захар средно твърдо тесто. Оставете го да втаса са около 30 минути.
Обелете сварените картови, намачкайте ги с помощта на вилица, добавете настъргания лук, яйцата, солта, ригана и натрошеното сирене. Разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес.
Разточете тънка кора и я поставете в добре намаслен тиган за пържене (за предпочитане е тефлонов, но с по-малък венец). Разточете върху нея получената плънка, като поставите бучки прясно масло и малко олио. След това разточете още една кора и загърнете с нея плънката, като добре прилепите двете кори. Върху втората кора също сложете бучки прясно масло.
Тикълникът е готов за приготвяне. Печете за 4-5 минути на силен огън, след което оставяте тикълника да се пече за още 5-6 минути на средно силен огън. Когато се получи златиста коричка (може да проверите като леко го надигнете с шпатула) обърнете тикълника и печете още за около 10 минути на средно силен огън, докато долната коричка добие златист цвят.
Сервирайте готовия тикълник в голяма плоска чиния, намазан с масло и поръсен със сол. Поднесете ястието с купичка подквасено краве или овче мляко.