Проф. Тодор Кантарджиев: Болестта Х е само хипотеза

"Коронависусът беше горе-долу това"

Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев

В Давос лидерите на най-могъщите държави заговориха за т.нар. "Болест Х". За нея заговори и генералният секретар на СЗО, който подчерта значението на подготовката за „Болестта Х“. Той изрази надежда, че до май тази година страните ще постигнат глобално споразумение за борба с пандемиите, за да се справят с този "общ враг".

Това обаче породи множество теории на конспирациите.  

Темата коментира бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев:

"Никой нищо не крие - през 2018 г. за първи път се заговори за Болестта Х. Това е хипотеза за някакво ново заболяване, което може да причини пандемия и за което трябва да сме подготвени. Най-вероятно някаква мутация в някакъв причинител на зооноза - заболяване при животните, да се прехвърли към човека."

Коронависусът беше горе-долу това и след като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020 г. трябваше да сме по-подготвени, смята Кантарджиев.

Друга "Болест Х" е маймунската шарка, каза вирусологът. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас. За адекватната подготовка на центъра се е работело години преди това, посочи професорът.

"Продължаваме да работим, за да имаме диагностика на всички съществуващи болести по света и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума", отбеляза той.

„На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х“, коментира Кантарджиев, посочвайки като пример писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в САЩ след атентата на 11 септември.

"Тогава загинаха само 5-6 души, но бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично поне един месец - това са всички хора, които са били по пътя на тези писма", добави той.

Според Тодор Кантарджиев в момента България е подготвена за диагностика и овладяване на епидемични заболявания.