Тодор Тагарев: Путин се провали с разширяването на НАТО, с нищо не можа да изненада Финландия и Швеция

Руският президент извива ръцете на международната общност със заплаха от глад

Тодор Тагарев

Тодор Тагарев

„Кремъл се стреми към създаване и удържане на сухопътен коридор до Крим. Ако стигне до Одеса, може да изолира Украйна от Черноморското крайбрежие. Украйна и  в момента провежда контранастъпления. Знаем, че в Харков стигна до границата. В следващите 1-2 месеца ще видим едно малко отстъпление от руска страна, но без съществена промяна на ситуацията“.

Това заяви бившият военен министър Тодор Тагарев пред БТВ. „Ще се стигне до дипломатическо решение в Украйна, но то ще бъде в резултат от военните действия, които няма да приключат скоро. Някои от руска страна настояват за трибунал за пленените войници. Украйна обаче успя да арестува един от близките олигарси на Путин, който може да бъде заменен срещу украински войници. Трудно към момента могат да се махнат мините от Черно море, защото всеки, който се опита, е под постоянна руска заплаха. Кремъл извива ръцете на международната общност със заплаха за глад. Украйна търси сухопътни коридори за зърното, които обаче го оскъпяват. Освен това, руснаците откраднаха нова земеделска техника и стотици хиляди тонове от реколтата“, каза още Тагарев. 

„Владимир Путин обясни в началото, че нямало украинска нация. Той каза, че НАТО воювал срещу Русия чрез Украйна. Е, провали се с тази теза, защото алиансът ще се разширява. Швеция и Финландия много добре осъзнават руската заплаха и търсят своята сигурност в НАТО. Путин няма с какво да ги заплаши, освен с оръжия близо до границите им, но това едва ли ги е изненадало“, коментира бившият военен министър.