Тодор Тагарев: Военната индустрия се разраства заради агресивността на Путин

„Необходимо е бързо развитие и внедряване на нови продукти"

Тодор Тагарев

Тодор Тагарев

"Изискванията към отбранителната индустрия нарастват благодарение на Путин и неговите агресивни действия", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.
Той участва във форума „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации" София Тех Парк, открит от вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

„Важно е да поздравим г-н Тагарев и неговия екип“, заяви тя.

„Необходимо е бързо развитие и внедряване на нови продукти, както и мащабно производство. Това дава възможности за развитие на българската индустрия, тя вече има прекрасни перспективи." - подчерта Тагарев.

Министърът припомни, че ежедневно на фронта в Украйна се използват по няколко хиляди артилерийски снаряда.

Тези изисквания дават нови възможности за иновации в българската индустрия, развитие на нейната конкурентноспособност и интегриране в евроатлантическата индустриална база.

Министърът коментира и шпионския скандал в ГДБОП и задържания служител.

„Няма специална проверка за случая от вчера, това е обичайна операция на службите, съответно със законите. Работят основно ДАНС, някои функции има и военна полиция. Трябва да се притесняваме от враждебното влияние в нашата страна, има сили, които инвестират ресурси в това." - каза той.

Тодор Тагарев обърна внимание на бюджета за отбрана, като отбеляза, че той трябва да расте,  "след много години пренебрегване на отбраната".

"Тази година за пръв път от десетилетия бюджетът за отбрана надвишава 2% от БВП. Инвестиционната програма е над 1/3, което дори надвишава изискванията. Програмите за инвестиции от 2023-2032 г. имат 18 милиарда лева заложени и вече 9 са част от програмите за самолети, бойни машини, радари и кораби." - заяви министърът.

"Ако предвидените ресурси се окажат недостатъчни, ще търсим и други възможности", добави той.

Тагарев завърши като коментира важните аспекти от обсъжданията на форума и в частност многонационалните формати за закупуване на въоръжение.

На форума беше обсъдено обстойно участието на България в многонационални формати. Редица компании представиха своите продукти в сферата на отбраната, сред които Balkantel, MTG Dolphin, Kontrax, International Armoured Group (IAG), Miltech, Aerovision, Optix, Samel90 и др.

"Едно е странатa сама закупува въоръжение, а друго няколко страни да се обединят, защото обемът става много по-голям и цената по-малка. Така участваме в инициативата за Европейски небесен щит." - посочи министър Тагарев.

Според него бъдещите сделки за закупуване на въоръжение ще бъдат изпълнявани както в такива формати, така и чрез сделки от типа правителство-правителство. /БГНЕС