Япония създава група безпилотни самолети за прехващане на хиперзвукови ракети

Ще работи в координация с над 1000 малки американски спътници

Японското министерство на отбраната проучва проект за създаване на намираща се постоянно във въздуха гтрупа от десетки безпилотни летателни апарати, предназначени за бързо откриване и последващо прехващане на хиперзвукови ракети на потенциални противници. За разработването на тази програма военното министерство възнамерява да поиска средства от националния бюджет за финансовата 2022 г., съобщи вестник „Sankei”.

Според изданието, в момента Япония работи с американски компании, за да избере модели безпилотни самолети, които да бъдат оборудвани със специални инфрачервени сензори. Групата дронове ще работи в Японско и Източнокитайско море в координация с група от над хиляда малки американски спътници за проследяване на хиперзвукови системи. Очаква се тя да бъде разположена на ниски орбити между 300 и 1000 км.

На 11 април порталът SpaceNews съобщи, че Агенцията за космическо развитие (SDA) към Пентагона е поискала от Конгреса на САЩ допълнителни 200 млн. долара за изграждане и разгръщане на мрежа от спътници за проследяване на хиперзвукови и балистични ракети. Според информацията SDA планира през 2023 г. да изведе в ниска околоземна орбита още два спътника, оборудвани с инфрачервени сензори, за да ускори разгръщането на мрежа от устройства за проследяване на изстрелването на ракети в космоса, което се очаква да струва общо 2,5 млрд. долара.

Очаква се мрежата да започне да функционира през 2025 г. Според изданието проектът е станал приоритетен за Пентагона, който се опасява, че съществуващите противоракетни системи няма да могат да откриват високоскоростни маневриращи ракети. /БГНЕС