Тома Биков: В ГЕРБ отговорността е персонална, съдът трябва да каже дали Горанов е виновен

Тома Биков

Тома Биков

Ние уважаваме закона „Магнитски“, анализираме сигнала, който се дава и очакваме от партньорските служби да предоставят и необходимите доказателства. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

В новия санкционен списък „Магнитски“ фигурира и бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов. 

Не знам дали Америка казва нещо на нас и на нашия лидер. Чуваме това, което сме чували вече досега, но няма как да анализирам това, което те са написали. Не съм нито полицай или прокрурор. Ако има доказателства за това, в което обвиняват Горанов, тогава вече можем конкретно да коментираме. Горанов не е министър и депутат от 2020 година. Когато се подават такива сигнали от САЩ, трябва да имат и доказателства. Но съдебната система трябва да се занимава с тези сигнали, посочи депутатът от ГЕРБ 

При нас отговорността е перносална. Не знам как като партия можем да дадем обратния сигнал, след като Горанов не е нито депутат, нито министър. А дали той е виновен или невинен – това трябва да каже съдът. В САЩ мисля, че също се работи по този начин, допълни Биков. 

Той подчерта, че ГЕРБ са доказали, че в партията се носи персонална отговорност. Доказателство за това е и случаят в Пловдив.

Ние не се страхуваме да признаем когато сме сбъркали. Присъдата към ГЕРБ може да издава само българският избирател. Ние сме казали, че ГЕРБ няма как да носи отговорност за сметка на пловдивския кмет. А негово е правота да напусне или да остане в партията, аргументира позицията си Биков. 

Аз съм убеден, че ГЕРБ е един от центровете, които държим страната в евроатлантическия избор. Но ГЕРБ са много хора, които държат на този цивилационен избор. Дали ни вярват съюзниците – мисля, че има достатъчно сигнали, че те ни вярват, коментира още Тома Биков. 

Запитан какви са неговите прогнози за изборите, той бе лаконичен: Ние сме в ситуация да се питаме дали политическите партии изобщо могат да излъчат правителство. Надявам се политическата система да издържи още малко. Ние имаме правителство, но нямаме парламент.