Биков: ГЕРБ е партия на ситуационния консерватизъм, това ни спаси през последните 2 години

Въпреки проблемите България не се срути, политическата система и демокрацията у нас работят

Тома Биков

Тома Биков

ГЕРБ е партия на ситуационния консерватизъм. Така депутатът Тома Биков обясни честата смяна, дори и в рамките на един ден, на позициите на лидера си Бойко Борисов. 

По думите му решенията се вземат според ситуацията, а не според лични желания и мечти. А пък ако е прекалено динамично времето, те се вземат по няколко пъти.

"Аз не мисля, че това е отрицателно качество. Мисля, че това е едно от нещата, което ни спаси в последните две години", обясни депутатът в студиото на БНТ.

Диков посочи, че остава намерението да бъде подписано някакъв тип споразумение между ГЕРБ и ПП/ДБ, като на този етап са възприели израза на Росен Желязков "кооперация", а не „коалиция“, от която толкова ревностно бягат ПП-ДБ. 

Явно колегите са стигнали до извода, че им трябва ясна формулировка, която да стои зад формираното мнозинство, коментира Биков и изтъкна, че едно от нещата, заради които е паднало правителството на Кирил Петков е именно липсата на ясен механизъм, по който да се взимат решенията.

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че всички компромиси спрямо ПП и ДБ се правят в името на това България да започне да излиза от политическата криза. Защото ако се стигне до „разтурване на седенката" за 3-4 месеца, това би било глупаво, а и няма да изпълни целите, които управляващите са си поставили.

Запитан има ли споразумение за назначенията в регулаторите, Тома Биков заяви, че наистина се търсят специалистите и експертите, но според него е неуместно толково много да се фиксираме в този казус. 

Той бе категоричен, че ще бъде направена и съдебната реформа, и конституционната реформа, но това няма да е достатъчно, остава скептичен депутатът от ГЕРБ.

Въпреки това според него острата политическа криза в България вече е отминала, а Българската държава устоя и не се срути. А това го навеждало на мисълта, че макар да има много проблеми за решаване, политическата система и демокрацията у нас работят.