Тома Биков: Македонската опозиция да не разчита на нов български премиер, може да стане и по-лошо

Тома Биков

Тома Биков

„Ние не правим самоцелни ходове, но нямаме достатъчно гаранции, че Северна Македония ще изпълни ангажиментите си по договора за приятелство с България. Включително чуваме изявления на основни опозиционни сили, включително на ВМРО-ДПМНЕ, която казва че ще ревизира договорите. Българското правителство има сравнително добра работна атмосфера с премиера Зоран Заев и с неговия кабинет. Нямаме обаче гаранции, че тази добронамереност ще бъде продължена в следващо управление на Северна Македония. Държим да гарантираме отношенията между двете страни отсега, за да не се окажем в Европейския съюз заедно със страна, която не е добронамерена към България“. Това заяви зам.-председателят на групата за присъединяване на Северна Македония в ЕС и депутат от ГЕРБ Тома Биков в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа. 

„Ние нямаме желание да се месим във вътрешната политика на Северна Македония. За съжаление, има моменти, в които България от съседна страна се превръща директно във враг. В момента тече антибългарска кампания в Северна Македония, която е неприемлива. Не може по този начин да се очаква двете страни да са заедно в един съюз, в който държавите са длъжни да нямат такива конфликти. В момента ние се стремим не просто да имаме общо минало, а и общо бъдеще, което да е приемливо и за двете страни. Със сигурност това изисква много по-добронамерена позиция и от двете държави. Нашето правителство изразява позиция, която е приета от всички парламентарни сили. За това имаме консенсус. Ако лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски си мисли, че ако не е Бойко Борисов, ще дойде друг премиер, който ще води някаква друга, коренно различна политика, си прави илюзии. По-скоро нещата може да се влошат, защото през последните години Бойко Борисов първи отвори въпроса за членството на Северна Македония в Европейския съюз“, каза още Биков. 

„Гаранциите са нещо много условно. Те могат да бъдат подадени в момента, но да бъдат оттеглени. Ние искаме да видим някакви конкретни стъпки от страна на западните ни съседи. Последните 2-3 години Северна Македония не изпълнява договора с България и нямаме основание да смятаме, че обещанията сами по себе си са достатъчни. Казвам го напълно добронамерено, защото най-малкото, страната ни не иска да разруши границите помежду ни. ВМРО-ДПМНЕ трябва да осъзнае, че в момента Северна Македония не е в процес на интеграция към Югославия, а към европейския съюз. Тезите, които идват от опозицията, не помагат на страната им. Смятам, че има шанс да бъде постигнато споразумение. След като се водят преговори, означава, че нищо не е приключило, но имаме различие. Христо Мицковски явно трупа подкрепа във вътрешнополитическия дебат в Северна Македония. Не знам и доколко в самата ВМРО-ДПМНЕ има консенсус по тези въпроси“, коментира депутатът.