Томислав Дончев: Няма да свалим правителството, рискът е то да се самосвали

Ако имаме министър с канадско гражданство, как ще се произнесе при спор с Канада?

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Въпросът с двойното гражданство при министрите е нееднозначен, смята заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.
От една страна според него би било добре човек, който учил в друга държава, натрупал е уникален опит, да бъде министър. От друга страна е възможно такъв човек да се окаже в конфликт на интереси.   

„Представете си министър на икономиката, който е канадски гражданин и трябва да вземе отношение по търговски спор с Канада“,  коментира Дончев пред bTV, като уточни, че би могло да става дума за друга държава.

Според него конституционните промени не са единственото, което ще въздаде справедливост, но са първата крачка.

Дончев определи като абсолютно безспорно предложението да се осигури непрекъсваемост на работата на НС, за да не стига до безконтролно управление на служебните правителства.

По думите му, в частта за съдебната система има спорни неща и се надява по някои теми да протече дискусия.

По отношение на темата за националния празник той констатира, че предложението не е било представено по-най-добрия начин и се е стигнало до разделение в обществото.

Томислав Дончев смята, че сегашното управление няма приемлива алтернатива и „ако има алтернатива, тя е по-лоша“.

„Ние не се готвим и няма да свалим това управление, рискът е то да се самосвали“, увери той.

Според него Николай Денков не е силен премиер. „Един премиер, освен експертен замаха, освен способност да ръководи хора, пари и системи, трябва да води, трябва да излъчва увереност, най-малкото относно собствените си министри“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

По думите му се създава неправилното впечатление, че някой отвън причинява кризите на кабинета „Денков“, а всъщност повечето кризи правителството си ги създава само.

Според Дончев при ротацията на премиерите – когато Мария Габриел замени на поста Николай Денков, трябва да се даде оценка на всеки един министър след анализ какво е свършил и какво не е свършил.

Относно обтегнатите отношения между партиите, които подкрепят правителството, той каза: „Дълбоко не вярвам в технологията всички да плеснат с ръце и да се прегърнат, в политиката трябва да има и критики, и различни гледни точки. Но не е необходимо всяко нещо да е обект на политическо истеризиране.“