Томислав Дончев: ПП не изглеждат да са наш бъдещ партньор, с БСП ни е забранено да правим коалиция

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Трябва да положим усилия да убедим гражданите да дадат такава подкрепа на ГЕРБ, че да бъдем първа политическа сила. Но избирателите решават на кого ще дадат подкрепата си. Това заяви в ефира на Би Ти Ви зам.-председателят на партията Томислав Дончев

Дали ще сме на власт или в опозиция – това също го решават избирателите. (…) Боя се гражданите не си представят коалиция и може да се получи безизходица както през лятото миналата година, допълни той.

Дончев подчерта също, че когато сме избирали партньори, това е ставало на базата на това какво може да направят заедно. И понеже умеят да  възпитават емоциите си, затова не им е пречило да формират коалиции. Но това зависи най-вече от кои политически сили ще влязат в следващия парламент. 

Кризата с газа

Нашето виждане е да организираме отворена прозрачна процедура за доставка на газ след разговори с Турция и Гърция, и Газпром и да се опитаме  да уговорим най-евтиния газ, като  осигурим трасе, по който да го получаваме. Големият проблем е, че Газпром не е надежден доставик. А ние не можем да оставим топлофикациите и потребители без газ.

Отношения ГЕРБ – Радев

Исторически отношенията ни са били много сложни – критики и упреци сме си разменяли не веднъж. Но ние критикуваме, когато има причина. Не трябва да мразим нашия политически опонент. Последните месеци Радев не ни е дал повод да го критикуваме. Ако се води обаче политика от емоция, това няма да ни позволи да създаваме политическа продукция.

Моделът ГЕРБ-ДПС

Аз не зная какъв е този модел ГЕРБ-ДПС. Ние никога не сме управлявали с ДПС. (…) В служебното правителство няма хора на ГЕРБ.

Изборите на 2 октомври

Ако ГЕРБ е първа политическа сила, ще направим опит да формираме правителство с партиите, с които имаме сходни виждания и принципи. Към момента ПП не изглежда да е бъдещ партньор. Но ако в поведението им забележим еволюция – това може да се промени. С ДБ – от гледна точка на цели и принципи с тях нямаме различия, като минимум трябва да се водят разговори. С ДПС – такава коалиция няма да бъде приета от нашите симпатизанти. С БСП ни е забранено да правим коалиция. Подобен разговор обаче може да се води, когато видим каква е волята на хората. Ролята на управленците е да произвеждат разумни решения, а не да създаваме скандали. 

Смяна на Борисов 

Отговорът е очевиден – той беше преизбран с мнозинство.