Томислав Дончев: Стоенето в Министерски съвет вече коства само политически щети

Обществото е разделено и затова всяко реше изглежда грешно, каза още вицепремиерът

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Нелепо е да се твърди, че няма напрежение. Има и политическо, и обществено напрежение…В българското общество хората са различни. Изкуството на политиката е в намиране на обща посока. Това заяви в студиото на Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.

Скверна технология е да се търсят разделителни лидери. В момента обществото е разделено. Едни българи са изправени срещу други българи. И всяко решение е грешно. Не знам дали едно преходно правителство може да свали напрежението. Най-важният нюанс тук не е в персоналния състав, а в отговорността – кой ще я носи, обясни позицията си вицепремиерът.

Дончев се съгласи с факта, че болшинството от българите подкрепят протестите -  65% от хората, но не бива да изглежда, че сякаш правителство управлява на инат. И второ - не може основна цел на едно правителство е да оцелява, то трябва  да си върши работата. 

Стоенето в МС коства политически щети…Ние не може в стремежа си да успокоим една група в обществото, да се противопоставим на другата група, аргументира се Дончев и добави, че в ГЕРБ много пъти са давали доказателства, че властта за тях не е самоцел, нито дребни политически сметки. 

Дончев поясни и как стои въпросът с европейските средства, отпуснати по различни оперативни програми на ЕС. По неговите думи парите, които ще дойдат от тях, ще бъдат харчени от следващото правителство. Задача на сегашния кабинет е да подготви колкото може по-бързо и по-качествено документите така, че европарите по-скоро да стигнат до България. А това, което трябва да се случи е в няколко направления – мощно финансиране в енергийна ефективност. Акцент трябва да бъде хидромелиорациите, които да станат по-конкуренти. Категорично развитието на иновациите, като се стъпи на едно по-прецизно финансиране в различните сфери на иновационната инфраструктура. Тези звена трябва да бъдат вкарани в мрежа, за да бъде ефективни, посочи Дончев.

Що се отнася до критики към България, че има сериозни проблеми с върховенството на закона, Дончев обясни, че на европейско ниво все още не е намерен критерий – кога имаме върховенство на закона и кога нямаме.

Вицепремиерът отговори и на въпрос за машинното гласуване.

Машинното гласуване е решение по волята на българските граждани. Моята теза е, че ще има двоен разход – затова е излишно да има и хартиено, и машинно гласуване. Но не съм казал, че няма да има машинно гласуване. При добра мобилизация може да бъдат купени или наети машини.