Тони Николов за "руската църква": Руски анклав в центъра на София, за който законите ни не важат

Ужасяващи нарушения под купола ѝ

Тони Николов, снимка: БГНЕС

Тони Николов, снимка: БГНЕС

Руската църква е собственост на България, а поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова е скандално. Това каза в предаването „Лице в лице“ философът и публицист Тони Николов.

„Няма защо нито да се плашим, нито да се страхуваме, нито да се радваме. Все пак днес се случи нещо, което трябваше да се случи отдавна – този храм да отвори врати. Тъжно е когато един храм в центъра на София седи затворен“, обясни той.

Той определи като недопустимо събирането на руски паравоенни формирования под покрива на храма.

Общественикът коментира и практиката да се отварят листчетата, върху които миряните са написали своите молби – те са четени пред събраните в църквата руснаци с цел да се разбере какви са настроенията сред българите.

По думите на Тони Николов, това е ужасяващо, защото нарушава тайната на духовното послание.

„Излиза, че има руски анвклав в центъра на София, за който българските закони не важат“, констатира той.

Философът отбеляза, че самоуправството на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която отваря и затваря църкви, е скандално. „След като църквата и държавата са разделени, аз питам: Защо ключовете от храма са в посолството?“ - попита той риторично.

По думите му, казусът е както канонически и духовен, така и политически и културологичен. В каноническия смисъл патриарх Неофит решава какво да стане с руската черква, защото няма друга църковна власт в България.

"Няма руска православна църква, регистрирана в България, и не може да има", напомни той.

Николов допълни, че назначените от българския патриарх свещеници не успяха да влязат в храма, защото нямаха ключове.

Тони Николов разясни големите различия между българската църква и руската, която де факто не е отделена от руската държава и е проводник на нейната политика.  

„Руската патриаршия е член на руския Съвет за национална сигурност. Съвършено различни са руската и българската църква.“ – поясни той.  

„Има докрина на руската църква, че където има руска диаспора, те си назначават свещеници и си правят каквото си искат“, добави Николов, като напомни, че в България това противоречи на закона.

По отношение на собствеността той посочи, че тази църква на няколко пъти е прехвърляна между България и тогавашния СССР. Българската православна църква е дала пари за нейната реставрация няколко пъти. "Защо ще го прави ако тя е руска собственост?“, посочи още философът.