Тошко Йорданов: Тесен семеен кръг от финансовото министерство работил по "Магнитски БГ"

Ако не се спазва коалиционното споразумение, може да се стигне и до нови избори

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов

Тошко Йорданов

Цените на парното растат от много години. 40% ръст на цените е много. Едно от предложенията е да отпадне ДДС, тогава цената ще падне. Но заради войната в Украйна очевидно ще бъде тежко да справим и с цената на парното. Това коментира в студиото на Нова ТВ депутатът от ИТН Тошко Йорданов. 

Антикризисните мерки 

Не съм експерт и не мога да кажа дали те ще бъдат достатъчни. Не мисля обаче, че ще успокоят хората. Тези мерки ще имат само облекчаващ ефект. Бодряшки изявления, че всичко може да се направи с държавна подкрепа, не са основателни. Ако икономиката не се развива добре, взимането на заеми не е решение на проблемите. Но все пак не съм експерт. 

Движение по темата РС Македония 

С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни. Доверието е нарушено. Каквото има да става – ще става. Ние сме казали нашата позиция и това е разписано в коалиционното споразумение. Но са водени разговори с европейски дипломати по тази тема, говорят се неща, които са по-различни от това, което се прави с МВнР. Търси се опит да се заобиколи коалиционното споразумение, да се започнат преговори за еврочленство на РС Македония. 

Ние се опитваме да работим на база подписано коалиционно споразумение. Ако бъде нарушено – последствията ще бъдат за партньорите ни. Нашите европейски партньори обаче вече са наясно с проблема. Ако има натиск – той е от наши партньори от ЕС. Една от тезите е, че се бърза с решаването на проблема, за да пресечем руското влияние в РС Македония, заради войната в Украйна. И другата теза – че може да се разпадне коалицията и да дойде политическа сила, която е със силно руско влияние. 

Македония трябва да направи някои неща – да спазват Договора между двете държави. До края на юни обаче има малко време, за да изпълнят условията, които сме им поставили.

Ако се свика Консултативен съвет при президента по темата за РС Македония – ще присъстваме.

Темата за еврото 

Ние сме за еврото. Но това е поредното доказателство за липсата на комуникация в коалицията. Ето вчера беше нарушено коалиционно споразумение  - къса се конец по конец. Проблемът е да се реше в посока да се запази курсът между лев и евро. Ако си позволят да нарушат този принцип, ние нямаме място в тази коалиция… Освен това не сме сигурни, че ще изпълним условията за приемането ни в еврозоната.

Въпросът за шеф на БНБ 

ПП провалиха избора на нов шеф на БНБ. Ако в бъдеще бъде поставен за решаване този въпрос, Любомир Каримански ще бъде отново нашата номинация. 

Закон „Магнитски БГ“

Това не е закон „Магнитски“. Това, което излезе, е абсолютен тоталитаризъм – нечий болен мозък е решил да прави това. Това, което се е правило, е било в тесен семеен кръг от министерство на финансите. Самата идея е абсурдна.

Ще оцелее ли коалицията

Сложно е ситуацията в коалицията, не съм врачка…Ако не се спазва коалиционното споразумение, може да се стигне и до предсрочни избори.