Тръмп е осъден да плати 454 млн. долара по делото за измама в Ню Йорк

Освен това пълнолетните му синове Доналд и Ерик Тръмп трябва да платят 4,7 млн. долара

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп беше официално осъден от нюйоркски съдия да плати повече от 454 млн. долара, след като беше признат за виновен за манипулиране на нетната стойност на бизнеса му по гражданско дело за измама, заведено от главния прокурор на щата Ню Йорк.

Плащането включва неустойката в размер на 354,9 млн. долара, която съдия Артър Енгорон от щатския съд в Манхатън постанови на 16 февруари, заедно с лихвите, след съдебен процес без участието на съдебни заседатели, продължил три месеца, съобщи Ен Би Си.

Енгорон също така постанови пълнолетните синове на Тръмп, Доналд Тръмп младши и Ерик Тръмп, да платят по близо 4,7 млн. долара, а бившият главен финансов директор на Trump Organization, Алън Вайселберг - 1,1 млн. долара заедно с лихвите.

Лихвите ще продължат да се начисляват.

Главният прокурор Летисия Джеймс обвини лицата в незаконно завишаване на стойността на имотите на Тръмп, за да раздуят нетната им стойност и да получат по-добри условия по заеми и застраховки.

Съдията също така забрани на Тръмп за три години да заема ръководна длъжност в която и да е нюйоркска компания или да търси заеми от банки, регистрирани в щата. Пълнолетните му синове получиха двугодишни забрани за заемане на ръководни длъжности.

Съдията заяви, че "пълната липса на разкаяние и разкаяние у обвиняемите граничи с патологията".

Решението на Енгорон застрашава бизнес империята, която Тръмп изгражда през голяма част от живота си.

Бившият президент републиканец е изправен и пред четири несвързани помежду си наказателни производства, по които е пледирал невинен, докато се опитва да се върне в Белия дом.

Тръмп обвини Джеймс и Енгорон, че са корумпирани, и нарече делото част от лова на вещици от страна на политическите си опоненти. Той планира да обжалва наказанието си пред Апелативния съд.

Енгорон отхвърли искането на Клифърд Робърт, адвокат на обвиняемите, за отлагане на изпълнението на решенията с 30 дни, за да се даде възможност за "организиран процес след постановяване на решението, особено като се има предвид размерът на решението". /БГНЕС