Популяризират Тръмп с фалшиви снимки - създадени с изкуствен интелект

Създават фалшиво впечатление колко е популярен сред афроамериканците

Снимка: Х - Mike Sington

Снимка: Х - Mike Sington

Доналд Тръмп сред млади, щастливи и усмихнати афроамериканци - такива снимки масово се разпространяват в социалните мрежи, в момент когато предизборната кампания за президентските избори навлезе в решителна фаза. Снимките изглеждат съвсем истински, но не са, предаде БНТ.

BBC разкри, непосредствено преди Супервторника, че изображенията са създадени с помощта на изкуствен интелект. Недостатък на повечето платформи, чрез които се генерира подобно съдържание, е че не успяват да възпроизведат с точност човешката ръка. Точно такъв е случаят и при една от снимките с Тръмп - лявата ръка на един от персонажите на снимката е с липсващ пръст. Ръката на друг пък не е добре оформена.

Проблем има и с ръцете на самия Тръмп на друга снимка

Според Black Voters Matter - група, насърчаваща чернокожите да гласуват, манипулираните снимки прокарват “стратегически наратив”, предназначен да внуши колко е популярен Тръмп сред чернокожата общност. Важен елемент тук е, че именно тези избиратели бяха ключови за кампанията и победата на президента Джо Байдън през 2020 г.

Радиоводещият от Флорида Марк Кей и екипът му създават снимка, на която Тръмп е заобиколен от група чернокожи жени на парти - споделена във Фейсбук, където Кей има над един милион последователи. Той публикува статия за подкрепата на чернокожите гласоподаватели за Тръмп и прикачва именно тази снимка. От коментарите във Фейсбук се вижда, че някои от потребители са повярвали, че е истинска. Марк Кей отговаря:

“Ако избирател гласува по един или друг начин, само защото е видял снимка във Фейсбук, това е негов проблем, а не на публикацията.”

Другата снимка, на която Тръмп е заобиколен от чернокожи младежи, е дело на сатиричен акаунт, пълен с изкуствено генерирани снимки на бившия президент на САЩ. Вниманието към поредното им творение се засилва, когато снимката заживява свой живот, споделяна широко в мрежите с твърдението, че Тръмп е спрял кортежа си, за да се срещне с тези хора.

BBC разкрива, че човекът зад профила с име Shaggy е мъж от Мичиган, горещ привърженик на Тръмп. Публикацията му в Екс е видяна над 1,3 милиона пъти - някои потребители са я докладвали, но други са повярвали.

Макар такива изображения да са много споделяни в мрежите, не е забелязана очевидна връзка с щаба на Доналд Тръмп.

Тръмп не за първи път е използван за създаването на изображения от изкуствен интелект с неговия образ. Преди година британският блогър и основател на групата разследващи журналисти "Белингкат" Елиът Хигинс пресъздаде “ареста” на бившия президент на САЩ, без да подозира какъв фурор ще предизвика сатирата.

Междувременно в САЩ върви дебат за навлизането на изкуствения интелект в обществото - мрежите да инвестират повече за идентифицирането и предотвратяването на разпространението на потенциално подвеждащи изображения, създадени посредством изкуствен интелект. Както и за отговорността на компаниите разработчици, преди да пуснат свой продукт.