Тръмп не успя да изгони прокурор по високопрофилното дело в Джорджия за намеса в изборите през 2020 г.

Тръмп и останалите подсъдими се стремяха да прекратят цялото дело

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Съдия от Джорджия постанови, че окръжният прокурор, който повдигна обвинения за намеса в изборите през 2020 г. срещу Доналд Тръмп, може да остане по делото, ако водещият прокурор се оттегли, съобщи Си Ен Ен.

Съдията от Върховния съд на окръг Фултън Скот Макафи заяви, че окръжният прокурор Фани Уилис може да остане на работа по високопрофилното дело, въпреки че ако го направи, адвокатът, когото е наела за главен обвинител, Нейтън Уейд, трябва да се оттегли.

Уейд подаде оставката си само няколко часа след решението на Макафи.

"Предлагам оставката си в интерес на демокрацията, в знак на преданост към американската общественост и за да придвижим това дело възможно най-бързо", заяви Уейд в писмо до Уилис.

Тръмп и останалите подсъдими се стремяха да изгонят Уилис, и да прекратят цялото дело в Джорджия, след разкритията, че тя е имала, според тях, "неподходящи интимни лични отношения" с Уейд.

Те твърдяха, че част от 650-те хиляди долара, които Уейд е получил, за да работи по делото, са били използвани от него, за да заведе Уилис на "пищни ваканции", включително круиз до Карибите и обиколка из долината Напа.

Уилис и Уейд признават, че са имали романтична връзка, но настояват, че тя е започнала едва след като тя го е назначила да работи по случая през ноември 2021 г.

Обвиненията в неправомерно поведение срещу Уилис заплашваха да торпилират делото срещу Тръмп.

Кандидатът за президент на Републиканската партия пледира „невинен“ през август по обвинения в участие в престъпен заговор за отмяна на изборния резултат през 2020 г. в Джорджия, където демократът Джо Байдън спечели с около 12 000 гласа.

Срещу 77-годишния Тръмп са повдигнати и федерални обвинения в заговор за отмяна на изборните резултати.

Уилис поиска процесът срещу бившия президент и 14-те му съучастници да започне на 5 август - три месеца преди изборите през ноември, които се очаква да изправят отново Тръмп срещу Байдън, но Макафи все още не се е съгласил с началната дата.

Адвокатите на Тръмп неведнъж са се опитвали да отложат различните му съдебни дела за след изборите, когато той потенциално би могъл да свали федералните обвинения срещу него, ако спечели. (БГНЕС)