Тръмп обвини The New York Times във виртуален акт на държавна измяна

Нарече медиите „корумпирани“ и повтори обвиненията, че журналистите са „враг на народа“

Американският президент Доналд Тръмп обвини The New York Times във "виртуален акт на държавна измяна", след като изданието съобщи, че САЩ са увеличили цифровите нахлувания в руската електрическа мрежа, пише британският вестник The Guardian.
Настоящите и бивши правителствени служители описаха класифицираните опити за въвеждане на американски компютърен код в руската електрическа мрежа и други цели, съобщава вестникът, цитиран от "Фокус"

Действието е предназначено отчасти като предупреждение, но също така и за осигуряване на възможност на САЩ за провеждане на кибер-удари в случай на сериозен конфликт между САЩ и Русия.
Тръмп съобщи, че обвиненията са „неверни“, като нарече медиите „корумпирани“ и повтори обвиненията, че журналистите са „враг на народа“.
„Смятате ли, че „неуспешният The New York Times” е измислил история, в която се казва, че Съединените щати значително увеличават кибер атаките върху Русия, пише той.
"Това е виртуален акт на измяна от някога великия вестник, който толкова отчаяно се нуждае от история, всякаква история, макар и лоша за нашата страна", пише Тръмп.
Статията в The New York Times дойде след разследване на американския специален прокурор Робърт Мюлер за предполагаемо хакване от страна на руската разузнавателна агенция ГРУ и манипулиране от социалните медии от руската агенция за интернет изследвания в полза на предизборната кампания на Тръмп.
Мюлер подробно разгледа тревожния брой контакти между кампанията на Тръмп и Русия преди изборите през 2016 г.
Тръмп твърди, че докладът го е оневинил от нарушения. По въпроса за възпрепятстването на правосъдието в доклада не се заключава, че Тръмп е извършил престъпление, но Мюлер пише, че „той също не го оправдава“.
В своята съботна статия The New York Times описва „голямото колебание на службите да представят детайли за операциите срещу Русия, заради загрижеността си за неговата реакция - и възможността той да го отхвърли или да го обсъди с чуждестранни служители“.
Американският вестник също така цитира официалните представители на Съвета за национална сигурност, които казват, че нямат опасения за сигурността във връзка с докладването на вестниците за цифровите атаки, вероятно показвайки, че някои от намесите са предназначени да бъдат забелязани от руснаците.