Тръмп обядва с участник в щурма на Капитолия, републиканците гневни

Фуентес отрича Холокоста и сравнява евреите, загинали в газовите камери с "бисквитки, опечени във фурната"

Ник Фуентес

Ник Фуентес

Политици републиканци обвиниха бившият президент Доналд Тръмп, който наскоро обяви, че пак се кандидатира за президент в злепоставяне на партията, след като стана ясно, че е поканил и обядвал в резиденцията си в Мар-а-Лаго с Ник Фуентес, известен активист в "Бялата сила", организация, проповядваща "превъзходството на бялата раса над останалите", съобщава The Voice of America.

Губернаторът на Арканзас, републиканецът Аса Хътчинсън обвини Тръмп в поощряване на екстремизма.

"Не мисля, че лидер, който дава пример на страната и на партията трябва да се среща с явен расист и антисемит", цитира думите на Хътчисън CNN.

Конгресменът Джеймс Комър от Кентъки пък заявил, че Тръмп трябва повече да мисли с кого обядва.

"Аз не бих се срещнал с този човек", казва републиканецът.

Припомняме, че Министерството на правосъдието обяви, че Фуентес е участвал в щурма срещу Капитолия на 6 ануари 2021 година.

Медии припомнят, че , той отрича Холокоста и сравнява евреите, загинали в газовите камери с "бисквитки, опечени във фурната".

По думите на Тръмп срещата била по инициатива на рапъра Кание Уест, който също е критикуван за антисемитските му изказвания.

Тръмп обаче коментира така:

"Отлично се разбирахме, той не каза нищо антисемитско, говорихме за всички тези приятни неща, които той каза за мен в едно предаване".

Дейвид Фридман, близък приятел на Тръмп и бивш посланик в Израел написа в "Туитър": Даже светска визита от такъв антисемит като Кание Уест и такъв боклук като Ник Фуентес, е недопустима".

Превод: Faktor.bg