Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса

Ще осигури само 1,375 милиарда долара за изграждане на бариери, но сделката ще сложи край на хаотичното противопоставяне

Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса, по време на митинг пред привърженици в граничния град Ел Пасо на границата с Мексико, предава AFP, цитирана от "Фокус".
Президентът Доналд Тръмп продължи експлозивния си политически кръстоносен поход за стена по мексиканската граница на митинг в граничния град Ел Пасо в понеделник, докато преговарящите в Конгреса търсеха компромис, за да разрешат проблема, който парализира правителството.
От преговорния екип във Вашингтон заявиха, че имат принципно споразумение, което може да задоволи стремежа на Тръмп за увеличаване на сигурността на границите.
То ще осигури само 1,375 милиарда долара за изграждане на бариери, много по-малко, отколкото е поискал Тръмп. Но ако бъде приета, сделката ще сложи край на хаотичното противопоставяне, в което Тръмп да спре финансирането на правителството този петък отново.
Новината дойде точно когато Тръмп се е подготвял да се изкачи на сцената в Ел Пасо, като той е заявил, че все още няма достатъчно подробности
"Вероятно имаме добри новини, но кой знае", е казал той.
Обръщайки се към хиляди хора, мнозина носещи червените си шапки от кампанията му "Да направим Америка велика отново!", Тръмп каза: "Нуждаем се от стената и тя трябва да бъде построена и ние искаме да я изградим бързо."
Според Тръмп нелегалните имигранти представляват риск за националната сигурност на Съединените щати и могат да бъдат спрени само от значително разширяване на съществуващите бариери.
Това е аргумент, който той подкрепя със предупреждения за „изнасилвачите и трафикантите на хора“, които са навлезли „далеч в сърцето на Америка“ - послание, което критиците описват като ксенофобско и основано на силно манипулирани данни.
Сенаторът Ричард Шелби, ключов преговарящ от републиканската партия във Вашингтон, обяви за "принципно споразумение" за сигурността на границите.
Според запознати, споразумението включва 1,375 милиарда долара за финансиране на гранични преградни съоръжения – далеч от 5.7 милиарда долара, за които настоява американския президент.
Договорената цифра ще финансира приблизително 55 мили (89 километра) бариери, които ще бъдат разположени в района на долината на река Рио Гранде в южната част на Тексас. Стотици мили от границата вече отдавна са оградени.